Avto
3267 ogledov

Predlog: Tako bi morali biti videti novi oglasi za avtomobile

Reklamni plakat Saša Despot
Tiskani, digitalni in televizijski oglasi za nakup novih avtomobilov utegnejo doživeti spremembe, vezane na okoljsko politiko. Objavljamo primer novega oglasa.

Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je na svojem rednem letnem zboru izbirala novo vodstvo in potrdila opravljene aktivnosti v letu 2019 ter sprejela Program dela ter finančni načrt za leto 2020.

Opel astra in asistenčni sistemi Asistenčni sistemi Avto Bodo moderni asistenčni sistemi podražili ceno v šolah vožnje?

Veliki izzivi v turbolentnem letu

Sekcija se bo pod novim vodstvom, enoletno predsedovanje prevzema Peter Verčič (direktor Magyar Suzuki Zrt. Podružnica v Sloveniji) podpredsednika sekcije pa sta dosedanji Damijan Vuk (direktor Avto Triglava d.o.o) in novi član predsedstva Rasto Oderlap (direktor Autocommerce d.o.o), zavzemala pripravljala mesečno podatke o prodaji vozil in uradno statistiko, aktivno sodelovala z zakonodajno vejo oblasti, spremljala zakonodajo na področju davkov, ki je povezana z avtomobilsko dejavnostjo in sodelovala z evropskim združenjem avtomobilskih proizvajalcev ACEA. V letošnjem, za politiko turbolentnem letu, bo sekcija skušala v sodelovanju z državnimi institucijami in s svojimi delovnimi skupinami reševati obsežno problematiko na številnih področjih.

Emisije | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Avto Avtomobilski deli so se precej podražili

Boj proti diskriminaciji dizelskih vozil

Med pomembnejšimi nalogami bo usklajevanje predloga novega davka na motorna vozila (DMV), ki ga je pripravil Furs in je do 14. februarja v obravnavi. Kot smo v preteklih tednih že pisali, se pri sekciji ne strinjajo z diskriminacijo čistih dizelskih motorjev, zato bodo vztrajali pri izenačitvi bencina in dizla za nove avte (EURO 6d), ne strinjajo se z obdavčitvijo električnih vozil s pojasnilom, da nikjer v primerljivih državah ti niso obdavčeni, zahtevali pa bodo tudi obljubljeno proračunsko nevtralnost (skupna višina davka mora ostati približno enaka kot pred predlogom za novi DMV, ki zdaj predvideva za 18 milijonov evrov novih prilivov od davkov v proračun). Na Sekciji so še zapisali, da bodo pripombe podprli tudi pri sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev pri GZS ter Leasing področje pri Združenje bank Slovenije.

Prodaja avtomobilov | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Slavko Ažman IZRAČUN Avto Strokovnjak: toliko se bodo podražili avti v Sloveniji

Spremembe v oglaševanju vozil

Med pomembnimi nalogami bo tudi ureditev oglaševanja avtomobilov glede na okoljsko politiko. Predlog je, da bi se pri oglaševanju omejili na najnujnejše informacije. To so emisije CO2 in poraba, ker jih zahteva evropska direktiva, črtale pa bi se neobvezne klavzule in večina ostalih neobveznih emisij. Pri tem bi bilo v oglasih manj, po mnenju sekcije, nepotrebne teksta, 20 % oglasne površine bi se spremenilo na 10 %, pri čemer bi klavzule nadomestili z logotipom mojzrak in navedbo spletne strani mojzrak.si. Predlagatelji so prepričani, da bi s tem omogočili, da bodo okoljske informacije dobro vidne (ker bo manj besedila), za dodatne informacije in druga onesnaževala zunanjega zraka pa bodo potrošniki usmerjeni na kompetentno spletno stran, kjer bodo poleg golih številk dobili še vsa dodatna pojasnila, potrebna za njihovo interpretacijo. 

Predlog zajema tudi televizijske oglase, kjer bi oglas poleg emisij CO2 in porabe (v velikosti črk podnapisov) prav tako vseboval logotip moj zrak in naslov te spletne strani. "Za gospodarstvo je izredno pomembno, da se logotip in informacije prikazujejo samo določen čas med trajanjem oglasa in ne po oglasu, saj vsaka sekunda televizijskega oglasa stane," so prepričani v sekciji.

Primer oglasa - sedaj

Oglas za avtomobil | Avtor: Sekcija za motorna vozila Sekcija za motorna vozila

Primera oglasa - predlog

Oglas za avtomobil | Avtor: Sekcija za motorna vozila Sekcija za motorna vozila

PRIMA test karavani asistenčni sistemi Avto Predčasne volitve lahko podražijo nove avte

Na sekciji se bodo posvetili še drugim temam, kot so siva ekonomija pri nadzoru avto - odpadov in centrov za razgradnjo izrabljenih vozil, subvencijam za električna vozila, ki morajo biti v skladu z načrti Slovenije na področju elektrifikacije, garancijami vozil, pripravi nove zakonodaje, ki je povezana z avtomobilsko industrijo in s Trgovinsko zbornico Slovenije, kot matično organizacijo, spremljanje zakonodaje na področju davkov, ki so povezani z avtomobilsko dejavnostjo ...
 

Komentarjev 2
  • McClain 22:44 06.februar 2020.

    predvsem pa, ko je na sliki avto in piše cena OD..., napisite se, koliko stane prikazan. Americani morajo to ze od nekdaj delat. Price from 19.000, AS SHOWN: 32.000. Ker to je tud svinjarija od 14,990, potem pa ni za ...prikaži veča ta denar se prebarvan ne...

  • roscha 18:34 06.februar 2020.

    Odje8ite že s to narejeno ekologijo. Letal in ladij pa živ krst ne omenja, svinjajo pa 1000x bolj. FaKoF