Avto
101 ogledov

Predpisi, kako glasen je lahko avtomobil

Stavka javnega prometa v Grčiji. EPA
Evropska unija želi uvesti niz predpisov o dovoljenem hrupu avtomobilov. Novi predpisi bi lahko nekatere proizvajalce vozil prisilili, da v naslednjih sedmih letih drastično znižajo njihovo hrupnost.

Omenjeni predpisi sicer niso nič novega, a v preteklosti niso dosegli želenih učinkov, saj procedure, s katerimi so merili hrupnost, niso vključevale podatkov o prometnih nesrečah. Novi, strožji predpisi vključujejo nove ravni hrupa in metode merjenja, ki bodo spodbudile razvoj in proizvodnjo tišjih vozil.

Skupina socialistov, zelenih in liberalnih frakcij v Odboru za zaščito okolja Evropske unije (EU) predlaga nov niz prepisov, ki bodo strožji, z njimi pa naj bi do leta 2020 proizvajalce vozil prisilili, da hrupnost svojih vozil – tudi lahkih tovornih in dostavnih vozil ter avtobusov in tovornjakov – zmanjšajo za do 50 odstotkov. Predpisi kljub nasprotju avtomobilskih proizvajalcev, ki se v Evropi soočajo s katastrofalno prodajo novih vozil, in konservativnih politikov, ne bodo izjeme, kar je še posebno razveselilo nizozemsko članico laburistične stranke v EU Judith Merkies. Ta je bila najglasnejša nasprotnica športnih vozil, ki po njenem mnenju preveč onesnažujejo okolje.

Končno odločitev naj bi marca prihodnje leto sprejel Evropski parlament.

Komentarjev 1