Avto
14912 ogledov

Prehitra vožnja: Koliko časa na dom potuje plačilni nalog?

Radar Profimedias
Ste na avtocesti naleteli na škatlo, ki bi lahko bila radar, pa ne veste, ali ste vozili prehitro, ali ne? Koliko časa boste trepetali, ali boste v poštnem nabiralniku zagledali plačilni nalog?

Vprašanje, koliko časa je v povprečju potrebnega, da lastnik vozila od storitve prekrška prehitre vožnje na dom dobi plačilni nalog, oziroma poziv za posredovanje podatkov za plačilo kazni, smo naslovili na Mestno občino Maribor, Mestno občino Ljubljana in na policijo.

Vprašanje se je nanašalo na mobilne radarske enote, ki pa jih ima tako policija, kot občine zelo malo. V Mariboru so nam tako pojasnili, da se obrnemo na policijo, saj njihovo mestno redarstvo ne uporablja mobilnih radarskih enot.

Škatla na deloviščih na avtocesti: je radar ali ni?

Vodja Mestnega redarstva MU MOL na Ljubljanski mestni občini Roman Fortuna je pojasnil, da ima mestno redarstvo trenutno dve samodejni merilni napravi, ki sta nameščeni v vozilih Volkswagen ecoUP, policija pa trenutno razpolaga z vsega enim merilnikom hitrosti, ki je nameščen v premičnem ohišju. Na celotnem avtocestnem križu sicer policija uporablja še 10 stacionarnih merilnikov in prav toliko merilnikov hitrosti, ki so nameščeni v vozilih.

O času, ki je potreben, da plačilni nalog od storitve prekrška in zaznave s tehničnimi sredstvi, pride v poštni nabiralnika lastnika vozila Fortuna pravi, da lastnik vozila plačilni nalog, oziroma poziv za posredovanje podatkov, če je vozilo registrirano na pravno osebo, prejme znotraj zakonsko določenega roka. Fizična oseba plačilni nalog prejme najkasneje v roku 30 dni, če gre za vozilo v lasti pravne osebe, pa se v navedenem roku izda poizvedba o vozniku, ki nato prejme plačilni nalog.

Vsaka peta meritev neveljavna

Pri policiji so v praksi veliko hitrejši. "Cilj policije je, da ugotovljene prekoračitve hitrosti obdela čim hitreje, zato lastniki vozil lahko pričakujejo, da plačilni nalog ali obvestilo o prekoračitvi hitrosti prejmejo na dom (praviloma) v roku petih dni," pravi mag. Vesna Drole vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije, ki pojasnjuje tudi, pri koliko ugotovljenih prekrških lahko fotografijo prekoračitve uporabijo kot dokaz v postopku: "V 80 odstotkih ugotovljenih prekoračitev . V 20 odstotkih pa gre za primere, ko ni dobro vidna registrska tablica ali pa je položaj vozil na fotografiji kršitve takšen, da meritev ne moremo šteti za veljavne."

Na ljubljanskem mestnem redarstvu odgovarjajo, da obdelajo vse prekrške, a tudi oni občasno zaradi objektivnih okoliščin ne morejo voditi postopka, ker: "Vozilo nima nameščene registrske tablice ali pa je ta nečitljiva, če je na fotografiji prihajajoče motorno kolo, ki spredaj nima registrske tablice ali pa zaradi neveljavne meritve." Takšnih primerov je bilo po navedbah Fortune v povprečju na podlagi prvega polletja leta 2015 približno devet odstotkov mesečno. Neustrezne meritve izločijo in zaznamujejo z razlogom izločitve.

Komentarjev 7
  • Avatar čavez
    čavez 18:40 02.september 2015.

    Lopovske škatle še bolj lopovske vlade.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:22 02.september 2015.

    včasih je blo tko da so ti lahk tud več mescev za nazaj pošiljal. k sreč se je v tej banalni državi vsaj neki premaknil na boljš. korak za korakom pa bomo morda celo urejena država nekoč :)

  • tecumseh_1975 09:18 02.september 2015.

    Zakon. Pol sem si ravnokar rešil problem ene kazni Mestnega redarstva. Whooa. :-)