Avto
99 ogledov

Prenosni HUD pri nas že to poletje

Garmin HUD Garmin
Garmin bo prvi prenosni prikazovalnik na vetrobranskem steklu "head-up display" (HUD), ki omogoča inovativen način gledanja navigacijskih podatkov v avtu, pri nas ponudil to poletje, nam je sporočil slovenski uvoznik navigacijskih naprav. Cena naprave bo 149 evrov.

S pomočjo nove napravice se tehnologija projiciranja podatkov na vetrobransko steklo, ki so jo v svoje modele že uvedli nekateri avtomobilski proizvajalci, seli tudi v prenosne navigacijske naprave.

Tehnologija znana Iz luksuznih vozil

Garmin HUD | Avtor: Garmin Garmin
Garminov HUD sliko oziroma svetlobo usmerja na prozorno folijo na vetrobransko steklo ali pritrjeno reflektorsko lečo. Z zagotavljanjem takojšnjega celovitega prometnega usmerjanja v voznikovem vidnem polju HUD lahko pomaga povečati varnost in zmanjšati odvračanje pozornosti voznika.

HUD prejema navigacijske podatke prek povezave bluetooth na pametnem telefonu, kjer je naložena aplikacija Garmin StreetPilot1 ali NAVIGON.

"Zasloni head-up so trenutno v izbranih avtomobilih višjega cenovnega razreda, vendar HUD nudi to tehnologijo na voljo kot dodatno opremo za vsako vozilo po dostopni ceni," pravi Dan Bartel, podpredsednik svetovne prodaje pri Garminu.

Veliko uporabnih funkcij

HUD ponuja več navigacijskih podrobnosti od drugih prenosnih zaslonov head-up, vendar jih predstavi na poenostavljen način, ki ne odvrača pozornosti voznika s ceste. Preprosta so tudi usmerjanja za voznike ob zapletenih križiščih in prometnih situacijah. HUD prikaže zavoje, razdaljo do naslednjega zavoja, trenutno hitrost in omejitev hitrosti ter tudi predviden čas prihoda. Voznikom omogoča tudi, da bodo vedeli, na kateri vozni pas naj zapeljejo ob naslednjem manevru, in jih opozori, ko prekoračijo hitrost. Uporabnike opozarja na morebitne zastoje prometa in prihajajoče lokacije varnostnih kamer. Oster zaslon samodejno prilagodi svetlost tako, da so projekcije v neposredni sončni svetlobi ali ponoči jasno vidne.

Za dopolnitev tega vizualnega prikazovalnika so na voljo usmerjanja "zavoj za zavojem" s pomočjo združljive aplikacije Garmin ali Navigon, bodisi prek zvočnika na pametnem telefonu bodisi prek bluetootha povezanega avtoradijskega sprejemnika. Predvajana glasba na avtomobilskih zvočnikih iz pametnega telefona se bo ob glasovnem usmerjanju "zavoj za zavojem" samodejno prekinila. HUD prav tako nadaljuje prikazovanje navigacijskih podatkov ob sprejemu dohodnih telefonskih klicev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.