Avto
28 ogledov

Prenovljeni scenic pod 15 tisočaki

Renault grand scenic
1/20
Gregor Prebil
V sredo bosta uradno na naše ceste zapeljala prenovljena renault scenic in grand scenic, ki prinašata prenovljen nos vozila, nov bencinski in dizelski agregat ter več tehnike, ki bo med vožnjo v pomoč vozniku. Cene s popustom se pričnejo pod 15 tisočaki.

Segment pri nas in v Evropi med družinami popularnih enoprostorcev v zadnjih letih pada. Vzrok je pojav novih segmentov, kot so crossover vozila. Renault z modelom scenic in grand scenic drži vodilno mesto v svojem segmentu, ki naj bi ga zadržal tudi zaradi prenovljenih modelov, ki v sredo zapeljeta tudi na naše ceste.

Bolj moderna oblika
V primerjavi s predhodnikom dimenzijsko enaka scenica sta po prenovi dobila osvežen obraz, ki se odraža v novem pokrovu motorja, maski vozila, lučeh, blatnikih. Vsepovsod je več kroma in sijoče črne barve, dnevne luči po novem svetijo z LED osvetlitvijo. Grand scenic je dobil strešne nosilce, oba modela pa novo obliko 16- in 17-palčnih platišč.

Notranjost je izdelana iz boljših in na otip bolj prijetnih materialov. Več je svetlečih detajlov, nova so oblazinjenja. Očem bolj prijeten je nov večfunkcijski barvni ekran TFT na sredini armaturne plošče, ki med drugim, odvisno od stopnje opreme, prikazuje podatke od že prej znane carminat tomtom navigacije.

Renault grand scenic | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Prepoznava talne oznake
Voznikom in voznicam je po novem v pomoč več napredne tehnologije, kot je sistem Visio, ki ima dve funkciji in je vgrajen v vetrobransko steklo. Vozniku s pomočjo kamere pomaga pri ohranjanju vožnje na pravem voznem pasu, obenem pa samodejno preklaplja med zasenčenimi in dolgimi lučmi, kadar zazna nasproti vozeča vozila. Serijsko je vgrajena tudi pomoč pri speljevanju v hrib, ki za tri sekunde samodejno zadrži vozilo na klančini in s tem onemogoči nezaželeno nazadovanje vozila.

Na izbiro je pet paketov opreme in dva povsem nova pogonska agregata s tehnologijo, ki so jo pri Renaultu poimenovali Energy. Nov je 1,2-litrski bencinski agregat s 85 kilovati moči (115 KM), povprečno porabo 5,9 litra in 135 grami emisij CO2 na 100 prevoženih kilometrov, ki v prodajo prihaja meseca maja. Na dizelski strani je nov 1,6-litrski dCi energy motor s 96 kilovati moči (130 KM) in povprečno porabo 4,4 litra na 100 prevoženih kilometrov, ki je za 20 odstotkov nižja kot pri predhodniku.

Renault grand scenic | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Najcenejši pod 15 tisočaki

Najcenejši scenic brez popusta po ceniku stane 17.330 evrov, najdražji grand scenic z avtomatskim menjalnikom pa 28.930 evrov. Grand scenic je za 900 evrov dražji od manjšega brata, za sedemsedežno različico je treba doplačati 650 evrov. Uvoznik je lani prodal 991 primerkov, tudi za leto 2012 načrtuje prodajo tisoč avtomobilov. Ponujajo tudi popust, in sicer v višini 2.400 evrov, v primeru sklenitve financiranja Renault pa se garancija dve leti ali 80 tisoč prevoženih kilometrov podaljša na štiri leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.