Avto
39 ogledov

Prestižni zvezdi tudi za Slovence

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake
1/28
Gregor Prebil
Mercedes-Benz je na slovenski trg pripeljal dva nova nišna modela, prestižni karavan CLS shooting brake in velikega sedemsedežnega terenca GL.

Poslastica v obliki novega prestižnega razreda S prihaja prihodnje leto, za pokušino pa so pri Mercedes-Benzu z lansiranjem na slovenski trg poskrbeli z dvema modeloma, CLS shooting brake, in GL.

Oba nišna modela sta tipična predstavnika napredka podjetja iz Stuttgarta, ki se trudi na trg uvajati nove razrede ali podrazrede, ki poleg inovativne oblike ponujajo še več udobja in luksuza. Pri GL-u so se Nemci spraševali, ali nadaljevati njegovo zgodbo? Pozitiven odgovor je potencial na trgih Azije, Bližnjega vzhoda in ZDA, kjer nameravajo resno konkurirati toyoti land cruiser, medtem ko z modelom CLS shooting brake ciljajo na širšo uporabnost, zaradi pet centimetrov višjega stropa v primerjavi s kupejem pa tudi na več udobja za tri potnike zadaj.

CLS prestižni karavan

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Z opremo bogato založeni CLS shooting brake, ki  se bo na trgu spopadel z audijem A7 in BMW serije 6 grand coupe, v primerjavi s kupejem uvaja dodatno funkcionalno serijsko opremo, kot so zložljiva naslonjala zadnjih sedežev, znižanje višine zadnjih vzglavnikov na gumb, zračno vzmetenje na prednji premi, električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat, funkcijo ECO start/stop za vse motorje, novi neposredni elektromehanski sistem in 12 V vtičnico v prtljažnem prostoru.

Prtljažnik v osnovi meri razkošnih 590 litrov, povečati pa ga je moč na 1550 litrov. Motorna paleta je enaka kot pri kupejevski različici, torej tri bencinske in tri dizelske različice. Cene se na dizelski strani začnejo pri 62.400 evrih za model CLS 250 CDI BlueEfficiency z 2,2-litrskim štirivaljnikom z močjo 150 kilovatov in samodejnim 7G-Tronic plus menjalnikom in končajo pri 80.880 evrih, kolikor stane šestvaljni CLS 350 CDI 4Matic z 195 kilovati moči in  7G-Tronic plus menjalnikom. Na bencinski strani je najcenejši šestvaljni model CLS 350  BlueEfficiency z 225 kilovati moči in  7G-Tronic plus menjalnikom, ki stane 76.500 evrov, najdražji bencinski predstavnik je CLS 63 AMG, ki premore 386 kilovatov moči in AMG speedshift MCT 7 stopenjski športni menjalnik. Cena zanj je najmanj 157.800 evrov.

Prestižni terenec za sedem

Mercedes-Benz GL | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Novi GL, ki bo konkuriral audiju Q7, toyoti land cruiser in range roverju, poleg prestiža in udobja stavi na inovacije in močnejše, hkrati pa varčnejše pogonske agregate. Nov je inteligentni sistem luči z dvojnimi ksenonskimi žarometi, ki vključujejo prilagodljiv asistent za dolge luči in zdaj tudi offroad luč za dodatno osvetlitev terena (v povezavi z offroad paketom). Dodatek k varnosti ponoči je asistent plus, ki v temi zaznava osebe pred vozilom. Kupci si lahko omislijo tudi različico AMG, ki z modelom 63 AMG (osemvaljnik z 410 kilovatov moči) in ceno 187.210 evrov sega v vrh ponudbe. Cene se sicer pričnejo pri 86.400 evrih za model GL 350 BlueTEC 4Matic z šestvaljnim dizelskim agregatom z močjo 190 kilovatov.

Uvoznik zaradi dviga davka na motorna vozila pri nas in slabše konkurenčnosti v primerjavi s tujimi trgi ne načrtuje velikih prodajnih številk. V letu 2013 je tako prodati 30 primerkov modela CLS, od tega 10 shooting brakov (dva so že prodali) in okoli 15 modelov terenca GL.

Komentarjev 1
  • jest_ 10:18 05.december 2012.

    Pod slikam vam piše ML?!