Avto
5 ogledov

Pri PSA in Renaultu se držijo za glavo

Dizel Shutterstock
Francoski izdelovalci avtomobilov so ogorčeni nad vladnimi načrti, ki nameravajo narediti križ nad prijazno politiko do dizelskih avtomobilov.

V torek smo pisali o tem, da je francoski premier Manuel Valls najavil slabe čase za dizelske avtomobile. Leta 2015 bodo zvišali trošarine na dizelsko gorivo in postopoma, z različnimi oblikami, vzpodbujala nakup avtomobilov na plin in druge energente.

V francoskih avtomobilskih velikanih Renaultu, Citroënu in Peugeotu so "skočili na noge" in v en glas dejali, da bo to prizadelo njihovo konkurenčnost.

"Dizel je ključna tehnologija za zmanjševanje toplogrednih plinov in boj proti podnebnim spremembam. Ta davčni ukrep bo Francijo, v primerjavi z Nemčijo, postavil v slabši položaj," se je na novico odzvala predstavnica za stike z javnostjo pri PSA (Peugeot-Citroën).

Politiki obrnili ploščo

Francija je desetletja vzpodbujala razvoj in proizvodnjo dizelskih avtomobilov. Ljudi so nagovarjali k nakupu dizelskih vozil zaradi nižje porabe in ugodnih davkov. Politiki so zdaj obrnili ploščo, tudi zaradi velikih pritiskov "zelenih" aktivistov, ki opozarjajo, da trdi sajasti delci škodujejo kakovosti zraka v mestih in so vzrok za zdravstvene težave, trdijo pri Renaultu.

PSA in Renault tudi trdita, da višji davki ne bodo vplivali na izboljšanje kakovosti zraka. Kritični so, ker vlada v isti koš meče stare "umazane" dizelske agregate in nove, moderne agregate, ki so po protokolu Euro6 veliko bolj čisti, z občutno nižjimi škodljivimi izpusti.

Francoska vlada je najavila, da bo za dva centa na liter dvignila trošarine na dizelsko gorivo, kar bo v državno blagajno leta 2015 navrglo za 870 milijonov evrov denarja. Kar 80 odstotkov vozil v Franciji sicer poganjajo dizelski agregati.


Komentarjev 3
  • mirko 13:24 03.december 2014.

    Opažam, da imajo Francozi med koalicijskimi politiki enak gnoj, kot ga imamo v Sloveniji.

  • mirko 13:23 03.december 2014.

    Najlažje si je izmislit nov davek, če ne druga, kot davek na podihan zrak, ki se zaračuna kar pavšalno, da ni treba ljudem na usta montirat števce.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:30 03.december 2014.

    filanje žepov in nič drugega

Sorodne novice