Avto
68 ogledov

Lastnikom dizlov se slabo piše

Nemška avtocesta EPA
Francoska vlada bo prihodnje leto začela z razvrščanjem vozil glede na stopnjo onesnaževanja. To bo lokalnim oblastem omogočilo, da vozilom, ki so "umazana", omejijo dostop v mesta.

"V Franciji smo dolgo podpirali proizvodnjo avtomobilov z dizelskimi motorji. To je bila napaka, ki jo nameravamo postopoma, na inteligenten in pragmatičen način, popraviti," je v parlamentu dejal francoski premier Manuel Valls.

Vozite na plin, ne dizel

Kar 80 odstotkov osebnih vozil v Franciji poganjajo dizelski agregati. Valls je dejal, da bodo z obdavčitvami dizelskih avtomobilov državljane usmerili k bolj ekološkim odločitvam. Zlasti prihodnje leto bodo z državnimi subvencijami in nižjimi trošarinami vzpodbujali plin kot pogonski energent.

Francoska vlada je že najavila, da bo za dva centa na liter dvignila trošarine na dizelsko gorivo, kar bo v državno blagajno leta 2015 navrglo za 870 milijonov evrov denarja. Valls je dejal, da bodo s subvencijami poskušali razširiti krog upravičencev, ki bi tako vozila s starimi in umazanimi dizelskimi motorji zamenjali za bolj ekološka vozila.

10.000 evrov za električno vozilo

Ministrica za energetiko Ségolène Royal je letos napovedala, da bodo vozniki, ki bi v razrez pripeljali staro vozilo z dizelskim motorjem za nakup električnega avtomobila prejeli državni dodatek v višini do 10.000 evrov.

Francoska vlada je letos zaradi nevarne ravni onesnaženja zraka prvič od leta 1997 v Parizu in njegovi okolici uvedla izmenično vožnjo avtomobilov. Za to se je odločila, potem ko so v Parizu in njegovi okolici pet dni zapored zabeležili nevarno koncentracijo trdih delcev v zraku.

Komentarjev 5
  • jons 20:13 02.december 2014.

    Najprej forsirajo naj ljudje nabavljajo dizle, ko so tovrstna vozila v večini si pa zmislijo neke dajatve, samo da lahko spet lupijo ljudi.

  • SiByte 14:20 02.december 2014.

    Se ne sekiram pri severnih sosedih je liter tud pod 1,15€ (prejšnjo soboto sem tankal za 1,12€ za liter)

  • petnik 11:12 02.december 2014.

    za traktor