Avto
37 ogledov

Pariz že ukinil prepoved vožnje

Varna vožnja BMW
Francoska vlada je po le dnevu že odpravila uredbo o izmenični vožnji avtomobilov po Parizu, sprejeto zaradi slabega zraka.

Po besedah ministra za ekologijo Philippa Martina je bil ta ukrep tako učinkovit, da izmenične vožnje avtomobilov ne bo treba nadaljevati.

Izmenična vožnja avtomobilov je bila vpeljana, potem ko so v Parizu in njegovi okolici prvič od leta 1997 pet dni zapored izmerili nevarno koncentracijo trdnih delcev v zraku.

Brezplačen javni prevoz

V ponedeljek so lahko tako vozila samo motorna vozila s sodimi števili na registrskih tablicah. Promet nadzoruje okoli 700 policistov na 60 mestih v Parizu. Omejitve veljajo tudi za motoriste, ne pa za električne avtomobile, hibridna vozila in vozila s tremi ali več potniki.

Mestne oblasti so že v petek uvedle tudi brezplačen javni prevoz, da bi Parižane spodbudile, naj svoja vozila pustijo doma.

Za ukrep so se odločili v soboto, potem ko je koncentracija delcev PM10 v zraku v petek presegla 180 mikrogramov na kubični meter, kar je veliko več od dovoljene meje 80 mikrogramov.

Policisti oglobili 4.000 voznikov

Tisti, ki izmenične vožnje niso upoštevali, so dobili globo v višini 22 evrov, česo plačali takoj, oziroma 35 evrov. Do popoldneva so policisti oglobili skoraj 4.000 voznikov, ki nove prometne ureditve niso upoštevali.

Francosko avtomobilsko združenje je ukrep že kritiziralo in menilo, da je "neumen", saj ne verjamejo, da bi bili lahko za tolikšno onesnaženje krivi avtomobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.