Avto
19 ogledov

Kolesarji v Mariboru enakovredni voznikom

kolesar Saša Despot
Na širšem območju Slomškovega trga v Mariboru so vzpostavili inovativen prometnotehnični ukrep souporabe voznega pasu s kolesarji "sharrow", ki kolesarjem omogoča enakovredno vključitev v promet.

Strokovnjaki se zavedajo, da bo za to, da se vozniki in kolesarji navadijo na novi režim, potrebnega nekaj časa, a ne dvomijo, da zagotavlja večjo varnost.

Ukrep "sharrow" (skupna prometna površina) so vzpostavili v okviru evropskega projekta Rosee, s katerim želijo zmanjšati število prometnih nesreč in smrtnih žrtev predvsem med kolesarji in pešci v Jugovzhodni Evropi. Za zdaj so ga vzpostavili le v Mariboru, k projektu pa spada tudi postavitev števcev za kolesarski promet v Ljubljani.

Slovenija za vzgled Evropi

Med drugim bodo izdelali preventivni izobraževalni film, na katerem bodo predstavili izkušnje z ukrepom v Mariboru. "Želimo, da se ta dobra praksa prenese ne le drugam po Sloveniji, ampak tudi po Evropi. V ta namen bodo za celotno državno raven in občino izdelane tehnične specifikacije, kaj pomeni 'sharrow' in kam se lahko implementira," je ob današnji javni predstavitvi ukrepa na terenu povedala Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Na Mestni občini Maribor po besedah Aleša Klinca že nekaj časa zasledujejo ukrepe trajnostne mobilnosti, kjer dajejo prednost pešcem, kolesarjem in javnemu potniškemu prometu. "Ti ukrepi se vedno bolj odražajo tudi na infrastrukturi v mestu. S tem, ko dajemo površine pešcem in kolesarjem, odvzemamo površine vozilom. Med drugim zmanjšujemo število parkirnih prostorov, da bi ljudi spodbudili, da se začnejo zavedati pomena zdravega načina prevoza in življenja," je dejal.

Kolesarjem prijazno mesto

Novo ureditev še posebno pozdravljajo na mariborski univerzi, saj bodo s tem kolesarjem omogočili lažje prehajanje med rektoratom in tehniškimi fakultetami. Lažji bo prehod med srednjimi šolami in strogim mestnim središčem. Pred kratkim so tudi odprli prenovljeno Smetanovo ulico, kjer so na novo izrisali kolesarske steze in parkirišča.

Po drugi strani se stanovalci Orožnove ulice pritožujejo, da so zaradi novega prometnega režima izgubili parkirišča. Na občini odgovarjajo, da so na novo urejeni parkirni prostori le nekaj deset metrov stran na Smetanovi ulici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.