Avto
5769 ogledov

Prihaja izpušna cev, ki se skrije pod avto

Ford izpušna cev, izpuh Ford
V času prodora električnih avtomobilov izpušne cevi niso več nekaj, o čemer bi z navdušenjem razpravljali, vendar bodo na avtomobilih še kar nekaj časa prisotne. Pri Fordu so v zvezi z njimi celo patentirali zanimivo inovacijo.

Avtomobilska industrija se s težavo izpušnih plinov spopada na različne načine, med drugim tudi »po nojevsko«. Nekateri proizvajalci so namreč začeli izpušne cevi celo skrivati, namesto njih pa pod zadnji odbijač vgradijo lažne zaključne cevi. Te imajo lepši videz, saj se ne umažejo in na njih ne vpliva korozija, poleg tega pa se iz njih nikoli neprijetno ne kadi.

promet Avto Nova pravila: Pozor, če imate hrupen avto

Ford izpušna cev, izpuh | Avtor: Ford Ford

Čeprav delež električnih avtomobilov v Evropi hitro narašča, bo na cestah še nekaj časa veliko več avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, ki brez izpušnih cevi pač ne morejo delovati. Ford je eno od podjetij, ki izpušnih cevi ne skriva, ampak je za njih patentiral celo zanimivo in praktično inovacijo. Patentirali so namreč izvlečne zaključke izpušnih cevi, ki tam niso le zaradi lepšega, ampak so tudi praktični.

amg izpuh izpušna cev Avto Robert Lešnik o 4 tipih oblik izpušnih cevi - katero je imel njegov "jugec"?

Premični zaključki

Izvlečni zaključki izpušnih cevi, oziroma takšni, ki jih iz osnovne vidne pozicije lahko preprosto skrijemo pod odbijač, so namreč lahko tudi zelo uporabni. Na terenskih avtomobilih in športnih terencih so namreč izpušne cevi zelo ranljivi del zadka, zaradi njih pa se tudi zmanjša izstopni kot avtomobila, saj ta z njimi prej podrsa po tleh kot pa bi z odbijačem. V normalnem položaju namreč, da vroči plini ne bi poškodovali občutljive površine laka, cevi vedno segajo malce izven zadnjega roba vozila.

Ford izpušna cev, izpuh | Avtor: Ford Ford

Pri Fordu so to težavo rešili z razmeroma preprostim mehanizmom. Majhen elektromotor namreč s pomočjo ležajev in zobnikov zaključek cevi po potrebi zgolj z voznikovim pritiskom na gumb skrije pod rob avtomobila, ki na tereni zato postane bolj okreten.

Kje se obetajo?

Pri Fordu sicer še niso objavili, na katerem avtomobilu bodo novost prvič uporabili. To bil lahko bil ford bronco, ki onstran velike luže uživa veliko zanimanje voznikov. Lahko pa bi jo videli tudi na novem rangerju, ki je tik pred začetkom kariere, ali pa celo na volkswagnu amaroku, saj oba modela nastajata v sodelovanju med proizvajalcema.

Avto Sosed ni bil navdušen nad predelavo avtomobila

Prav tako pa lahko novost pričakujemo tudi na kakšnem športnem avtomobilu ali pa na  priključnem hibridu, ki bi lahko izpušno cev skril, ko bo vozil električno.

Ford izpušna cev, izpuh | Avtor: Ford Ford

Je voda iz izpuha nevarna? Nasvet meseca Avto Kako nevarna je voda iz izpuha?
Komentarjev 6
  • Catherine_Sok 11:04 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • djdj 09:27 07.november 2021.

    '...V normalnem položaju namreč, da vroči plini ne bi poškodovali občutljive površine laka, cevi vedno segajo malce izven zadnjega roba vozila...' Nič tako novega. Pri staremu avtu imam skrit auspuh za zadnjim odbijačem(ni videti cevi). Zaključek cevi je obrnjen v ...prikaži večv tla in je tako poskrbljeno, da ne topi plastike. Se strinjam z wolfenstein. Nepotrebni mehanizmi, ki povečajo možnost okvar. Učinkoviti pa niso.

  • molka 09:15 07.november 2021.

    se nekaj kar se lahko pokvari in je strosek, blesava neumnost