Avto
25 ogledov

Proizvajalci vozil "prisluškujejo" voznikom

Volan Shutterstock
Informacije o praksi prisluškovanja Ameriške obveščevalne službe (NSA) svetovnim voditeljem, ki so v zadnjih dneh prišle na prve strani svetovnih medijev, so praksa tudi v avtomobilski industriji.

Nemški Auto Bild piše, da proizvajalci vozil ob pomoči številnih naprav v vozilu zbirajo informacije o porabi goriva, številu potnikov v vozilu, preobremenitvah vozil, ki jim pomagajo pri spoznavanju navad voznikov.

"Zbiranje podatkov se dogaja v veliki sivi coni," je za Auto Bild izjavil profesor prava Michael Brenner.

Ostal brez garancije

Proizvajalci upravljajo določene naprave v vozilu, ki zapisujejo številne podatke, lastnik pa nima možnosti vpogleda v te podatke, kar je sporno, menijo pravni strokovnjaki. Proizvajalci lahko te podatke uporabijo proti lastniku avtomobila, ko govorimo o garanciji za vozilo. Tak primer je že znan, ko je proizvajalec Man lastniku terenskega vozila zavrnil zamenjavo dela, ker je odkril, da je bilo vozilo preobremenjeno.

Kateri podatki so vozniku skriti? Proizvajalci bi lahko spremljali podatke na primer o zaviranju, uporabi tempomata, žarometov in klime, o hitrosti, centrifugalni sili, temperaturi, obremenitvah in pospeških. Vse to in še več je del velikega podatkovnega omrežja. Proizvajalci vozil imajo po pisanju nemške revije dostop do vseh teh podatkov, ki bi lahko vplivali na uveljavljanje garancije vozila.

Komentarjev 2
  • spenjac 11:44 29.oktober 2013.

    misliš, da lahko gorenje pralni stroj analizira moje gate in tušu/merkatorju sporoči moje prehranjevalne navade? ali pa morebitne nezaželene sestavine v hrani, ki bi v končni fazi lahko preobremenile pralni stroj?

  • mrki 07:38 29.oktober 2013.

    A mislite da se to v televiziji , pralnem stroju, GSM aparatu .... itd ne da !!! welcome to Orwell world.