Avto
367 ogledov

Promet.si vas odslej z barvami pospremi do cilja

Promet.si Žurnal24 main
Portal Promet.si je ob deseti obletnici delovanja Prometno-informacijskega centra doživel uporabne novosti, med drugim lahko za vse glavne ceste spremljate aktualno gostoto prometa in izračunate potovalni čas.

Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) je tisto vozlišče, kamor se stekajo informacije različnih služb, števcev, senzorjev in drugih elementov, ki omogočajo nazor nad obsežnim omrežjem avtocest, državnih in tudi občinskih cest. PIC je bil leta 2005 ustanovljen s strani Darsa in Direkcije za infrastrukturo z osnovno nalogo obveščanja javnosti o stanju in prevoznosti cest. 

"V tem času je več kot 50 radijskim in televizijskim postajam posredoval več kot 196.000 informacij o dogodkih na državnem cestnem omrežju; v povprečju 19.627 na leto, 1635 na mesec in 53 na dan," pravijo pri Darsu. 

Samo v zadnjih petih letih je PIC sprejel več kot 600.000 klicev (klicna številka 1970), na spletni strani PIC-a pa so v enakem obdobju zabeležili več kot 3,4 milijona uporabnikov.

Ob desetletnici so pri Picu tudi precej posodobili stran, saj je mogoče na zemljevidu odslej interaktivno spremljati najbolj sveže informacije s cest s pomočjo prikazovanja obaravanosti posameznih odsekov, ki ponazarjajo gostoto. To orodje deluje na najbolj obsežnem delu omrežja doslej, pa čeprav so podobno storitev pred meseci že uvedli pri Googlu. 

Prav tako lahko uporabniki odslej glede na trenutno situacijo izračunajo, kdaj bodo prišli na cilj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:25 16.marec 2016.

    http://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx.................to si poglejte glede kamer na cestah! OBUP ! Slovenija je bolana .