Avto
66 ogledov

Prototip samodejnega vozila uspešno iz Francije v Španijo

Avtonomno vozilo PSA
Pri PSA Peugeot-Citroënu so 2. oktobra uspešno testirali samodejno vožnjo od Pariza do Bordeauxa, v Franciji, zdaj pa so svoj avtonomni avtomobil poslali na 3.000 kilometrov dolgo pot po Evropi.

Prototipni avtonomni avtomobil je vozil brez pomoči voznika, v realnih pogojih. V najnovejšem izzivu je prevozil 3.000 kilometrov dolgo pot po Evropi.

Vožnja se je začela v Parizu v Franciji in nadaljevala preko Viga v Španiji do Madrida, med vračanjem pa je avtonomni avtomobil peljal skozi Perpignan, Marseille in Lyon ter se vrnil v tehnični center skupine PSA v Vélizy, v okolici Pariza.

Avtonomno vozilo | Avtor: PSA PSA

Stroga pravila vožnje

Med vožnjo je vozilo na dovoljenih cestnih odsekih vseskozi vozilo samostojno, brez vpletanja voznika. Avtomobil je vseskozi prilagajal svojo hitrost in menjal vozne pasove na cesti, pri tem pa upošteval vsa ostala vozila v prometu, omejitve hitrosti in infrastrukturo.

Avtonomno vozilo | Avtor: PSA PSA

Podobno kot pri Mercedesu, ki na nemških avtocestah testira avtonomno vožnjo svojega tovornjaka, so se morali tudi pri PSA držati strogih protokolov in tudi tega, kje lahko vozilo vozi samodejno, nadzornik v avtomobilu pa je moral biti v pripravljenosti, da v vsakem trenutku prevzame nadzor nad vozilom, bodisi volanom, zavoro, plinom ... Vozilo je na lestvici protokolov od 0 do pet zadovoljevalo protokol tri, kar pomeni, da vozilo samo zavira, pospešuje, zavija ...

Avtonomno vozilo | Avtor: PSA PSA


Pri PSA so bili letos prvi, ki so dobili dovoljenje oblasti za testiranje svojih štirih avtonomnih vozil na odprti cesti v Franciji. Do sedaj so naredili že 10.000 testnih kilometrov. Skupina PSA bo imela že leta 2016 petnajst avtonomnih prototipov. Z razširitvijo pooblastil tudi na španske ceste jim je omogočno raziskovanje in razvoj funkcij avtonomnega vozila tudi izven francoske cestne mreže.

Komentarjev 1
  • vzev 08:19 03.december 2015.

    3000km dolgo pot pa samo sedeti v avtu. Ali je lahko še kaj bolj dolgočasnega? Potem jeboljše iti z letalom. Z avtom se gre, da lahko med vožnjo uživaš, ne pa da se dolgočasiš.