Avto
75701 ogledov

Prva 'žrtev' novega zakona - prehitremu vozniku odvzeli avto

Avstrijska policija Profimedia
Precej strožja zakonodaja, ki z marcem velja v Avstriji glede hudih cestnoprometnih prekrškov, je že dala prve rezultate.

V naši severni sosedi po novem velja, da lahko zaradi velike prekoračitve hitrosti precej hitro ostanete brez avta. Celo trajno, saj ga država v primeru povratnikov zapleni in proda na dražbi.

Da mislijo policisti resno upoštevati novost, so dokazali že nekaj dni po uveljavitvi zakona. Prvi avto so zasegli na Dunaju. 28-letni Avstrijec je v svojem VW sciroccu peljal skozi četrt Inner Belt. Ker je bila nočna ura, je morda mislil, da policisti spijo, in je pošteno pritisnil na 'gas.' Z ročnim merilnikom hitrosti mu je patrulja na območju, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, namerila kar 114 km/h. Pri tem so policisti zaznali tudi zelo nevarno vožnjo brez varnostne razdalje in nevarne manevre pri menjavi voznih pasov. 

Kaj določa novi avstrijski zakon?

Vozilo policisti zasežejo v primeru hudih prometnih prekrškov. Mednje po novem sodijo primer velikih prekoračitev hitrosti, ko voznik prekorači hitrost v naselju za 80 km/h nad predpisano, izven naselja pa 90 km/h.

Ta meja je precej nižja, če je bilo imetniku vozniško dovoljenje že odvzeto enkrat v zadnjih štirih letih. Takrat bo brez njega in tudi avta ostal, če bo nad predpisano hitrostjo vozil 70 km/h v naselju in 80 km/h izven naselja. Takšen je bil primer 28-letnika z Dunaja.

Sodišče v postopku odloči, ali se vozilo odvzame trajno in proda. Zakon določa, da mora 70 odstotkov denarja od prodaje iti v sklad za prometno varnost, 30 odstotkov pa gre občini, ki pokriva stroške upravnega postopka.

Po poročanju oe24.at se je moral avstrijec posloviti tako od vozniškega dovoljenja kot svojega scirocca. Odločitev, ali bo brez avta ostal trajno, je trenutno še v rokah sodišča, gotovo pa mu ne bo v pomoč, da so mu doslej vozniško dovoljenje odvzeli že v drugo. 

Na Poljskem brez milosti za pijane voznike

Podobno strogo zakonodajo bodo kmalu uveljavili tudi na Poljskem. V državi so se odločili zaostriti boj zoper vožnjo pod vplivom alkohola in drugih opojnih substanc. V primeru, da ima med kontrolo voznik v krvi več kot 1,5 promila alkohola, mu vozilo avtomatsko zasežejo, v sedmih dneh pa nato sodišče odloči, ali bo trajno zaseženo. Če je bil voznik v minulih dveh letih že zasačen z 1,5 promila, bo za samodejni odvzem ob novi kontroli dovolj že 0,5 promila. Globa bo odmerjena glede na višino povprečne tržne cene odvzetega vozila. 

Kaj pa Slovenija?

V teoriji tudi slovenska zakonodaja omogoča zaplenitev vozila v primeru prehitre vožnje, med drugim, če v območju za pešce prekoračite hitrost že za 20 km/h, v naselju za 30 km/h, izven naselja za 40 km/h ...

Vendar je pri nas obvezen pogoj za odvzem, da je bil voznik v zadnjih dveh letih za takšen prekršek že najmanj trikrat pravnomočno kaznovan. V praksi je zato takšnih zasegov vozil pri nas izredno malo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • endrug 06:48 18.marec 2024.

    Pravilno. A 114 minus 50 je manj kot 70. Zakaj so mu ga potem vzeli, če je meja 70 km/h?

  • sandi76 09:27 14.marec 2024.

    Pravilno, kaj takega rabimo pri nas!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:11 14.marec 2024.

    Kaj vzeti pešcu,ko stoji na kolesarski stezi c cuckom,in ovira promet