Avto
77 ogledov

Prvi kitajec s petimi zvezdicami!

Qoros 3
1/6
Qoros
Dolgo nepredstavljivo se je končno uresničilo. Kitajski avtomobil je na testih Euro NCAP prejel pet zvezdic za varnost. Zelo dobro tudi nova kia carens.

Qoros 3 je limuzina, ki jo je novoustanovljena kitajska znamka Qoros predstavila letos v Ženevi. Gre pravzaprav za skupno sodelovanje med znanim kitajskim proizvajalcem Cherry in Israel Corporation, največjo izraelsko holdinško družbo.

Prvi izdelek tega sodelovanja je dodobra navdušil preizkuševalce pri neodvisni agenciji Euro NCAP, saj so avtomobilom priznali zavidanja visoko stopnjo varnosti. Testi so namreč pokazali, da qoros 3 zelo dobro poskrbi tako za odrasle (95-odstotna uspešnost) kot otroke (87 odstotkov). Uspešnost pri varovanju pešcev je bila 77-odstotna, za asistenčne sisteme pa si je prislužil 81 odstotkov vseh točk. Pod črto je tako zlahka dosegel vseh pet zvezdic, kar doslej kitajskim avtomobilom še ni uspelo. Da bi bil uspeh avtomobila še večji, poskrbi podatek, da gre za najboljši letošnji rezultat na Euro NCAP!

Najboljši rezultat sicer še vedno drži volvo V40, qoros pa je z rezultatom za seboj pustil avtomobile uveljavljenih znamk, kot so Renault, Škoda in Toyota. Najbolje doslej med kitajci se je leta 2011 po takrat veljavnem protokolu odrezal geely emgrand EC7 s štirimi zvezdicami, medtem ko so ob nekaterih drugih, denimo modelu brilliance BS6, strokovnjaki le zmajali z glavami, saj bi potniki ob resnejši nesreči stežka preživeli.

Prav rezultati testa Euro NCAP so bili eden od poglavitnih razlogov, da je prihod kitajskih znamk, ki so sicer po skupni proizvodnji med največjimi na svetu, doslej na stari celini ostal le pri neuspešnih poskusih. 

Zanesljiva tudi kia carens

Tudi drugi testirani model kia carens druge generacije je dobro prestal test. Po odstotkih ta mali družinski enoprostorec sicer v posameznih kategorijah malenkost zaostaja za qorosom, a je vseeno presegel mejo petih zvezdic.

Komentarjev 2
  • Rdečivrag 07:59 26.september 2013.

    Fantje migajo, Evropejci pa spimo. Lepo lekcijo nam je dala v zadnjih letih že Kia, ki proda danes v Sloveniji več cee'dov kot golfov. Pa bi kdo za kaj takega še pred desetletjem le zmajal z glavo in dejal, da ...prikaži veča je to nemogoče. Pa vendarle ni! Dobra cena, vrhunska garancija, nizka poraba in top tehnika in še nekaj prvovrstne oblike, in si na konju. če bodo Kitajci vsaj malce posnemali Kiin pristop in se res osredotočili na Evropo in tukaj odprli še kakšen razvojni center, bodo razmere na EU trgu že čes desetlejte še bolj radikalne kot so sedaj. In ne bo zgolj Kia, ampak bo Kia in Kitajci.

  • sweetdogs 23:44 25.september 2013.

    Kako bo pa s servisno mrežo?