Avto
4364 ogledov

Psst, ne povedat policiji, kaj v resnici zmorejo nove tesle

Tesla Youtube
Komaj verjetno, ampak resnično. Če izkoristite vse njegove vgrajene tehnologije, ima serijski avto sposobnosti vozila James Bonda.

Na tehnološkem taboru Defcon je eden od udeležencev predstavil izjemne sposobnosti, ki jih ima v svoji tehnologiji skrit Teslin avto, pa zanje (uradno) doslej ni vedel nihče. 

Truman Kain je pokazal orodje, ki ga je poimenoval Surveillance Detection Scout. Gre za mali računalnik, ki se ga v obliki USB ključka priklopi na konzolo tesle model S ali model 3. V tistem hipu se v enotno mrežo povežejo vse avtomobilove kamere za 360 stopinjski pogled, tehnologija samodejne vožnje in tovarnin sistem Sentry, ki je namenjen varovanju avtov pred tatovi. 

Kar nastane iz tega, je odlično orodje za spremljanje in nadzor prometa ter odkrivanje morebitnih kršiteljev zakona. Del tehnologije je namreč odprtokodni sistem za prepoznavo registrskih tablic, ki ob pomoči teslinih kamer odkriva, spremlja in shranjuje registrske tablice in obraze v avtih.

Na zaslonu avta ali na uporabnikovem telefonu potem opozarja na primere, ko se neka tablica in dotični avto "prevečkrat" pojavita v bližini lastnika. Rezultate sistem ovrednoti po stopnji tveganja. 

Ko je parkiran, pa sistem prepoznave obrazov beleži ljudi, ki se pojavljajo v bližini avta. Na podlagi tega bi lahko tehnologija vnaprej opozorila, če bi se nekdo preveč smukal okoli avta in skušal vanj vdreti. 

Vse skupaj je seveda v ostrem nasprotju z zaščito zasebnosti in meji na paranojo, a glavni namen je po besedah avtorja predvsem ozavestiti ljudi, kaj vse je danes s tehnologijo (pol)samodejne vožnje že mogoče na področju zbiranja podatkov in tudi njihovega izkoriščanja v komercialne ali varnostne namene. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.