Avto
27 ogledov

Računalniki na kolesih

Mercedes-Benz razreda A Mercedes-Benz AG
Povezljivost. V sisteme infotainmenta jo vključujejo vsi glavni proizvajalci. Varnostni zadržki ostajajo.

Napredno. "Glede na našo raziskavo si predvsem mladi kupci vozil, ko so v avtu, zelo želijo povezljivosti z internetom in naprednih gadgetov," je Audijevo uvajanje novih funkcij za Žurnal24 utemeljil inženir za varnost Ulrich Widmann.

Tudi BMW, Toyota, Ford, Volvo, Peugeot, Citroën in drugi temu namenjajo zelo veliko pozornosti. Dostop do Facebooka, Twitterja, prometnih novic in dodatnih informacij o okolici, skozi katero se trenutno vozimo, je eden od glavnih trendov v avtomobilski industriji. Sistemi bodo po vzoru tablic omogočali tudi nalaganje različnih programov s spleta.

Ta hip je verjetno najaktualnejši Mercedes-Benz, ki je v novi razred A integriral hvaljeno Applovo virtualno  pomočnico siri za prepoznavanje stavčnih ukazov človeka, ne da bi ta moral govoriti v "robotskem" jeziku zaporedij. Prek siri bo mogoče upravljati najrazličnejše funkcije avtomobila, hkrati pa se povezovati na Twitter, Facebook, Google in drugam.

Strokovnjak za varnost Brane Küzmič je sicer do novosti previden in jih ne hvali vsevprek, saj lahko po njegovem mnenju ukvarjanje z infotainmentom med vožnjo zelo podaljša reakcijski čas.

"Avto, prevzemi krmilo"
Računalniki pa prek različnih varnostnih pomagal vse bolj prevzemajo tudi nadzor nad vožnjo. V prihodnosti naj bi vsaj na delu poti povsem prevzeli funkcijo voznika, ki bi lahko med vožnjo počel druge stvari. To pospešeno razvijajo pri Volvu, BMW in celo Googlu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.