Avto
17 ogledov

Radarji, prirejeni za turiste

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Med vožnjo na dopust bodite posebej pozorni na sporne radarje in prebrisane policiste, ki v sledi za dobičkom mimo države prežijo prav na turiste!
 

Sporni postopki po vsem svetu

O tovrstnih policijskih ukanah poročajo tudi od drugod, posebej iz držav tretjega sveta. Mi smo jo izkusili na eni od mehiških hitrih cest, ko je naš (na daleč vidni) najeti avtomobil ustavila tamkajšnja policija. Eden od mož postave je od voznika zahteval vozniško dovoljenje. Nato je dejal, da smo vozili prehitro, čeprav je to ocenil zgolj na oko. Zadeva je postajala vedno bolj bizarna, saj nam ni želel povedati, niti kako hitro smo vozili niti koliko je tam omejitev. Začel je razlagati, da moramo vozniško dovoljenje prevzeti naslednji dan na policijski postaji, spet pa se je izmikal našim vprašanjem, kje pravzaprav je ta postaja. Po dvajsetminutnem pregovarjanju smo mu predlagali, da plačamo takoj, a razlagal je, da nam ne more dati potrdila. Seveda ga nismo zahtevali, a kljub temu je modroval, da tako ne gre. Ko smo mu pod nos pomolili 80 evrov, jih je hitro spravil in nam zmagoslavno vrnil dovoljenje.

Vsako leto je na cestah več hudih prometnih nesreč, ki jih povzročita prevelika hitrost in objestnost voznikov. Čeprav radarji med njimi in drugimi šoferji niso preveč priljubljeni, je merjenje hitrosti in sankcioniranje tovrstnih prekrškarjev v teh časih nujno potreben ukrep. A pazite, niso vse prikazane meritve resnične!

"Plačaj ali vzamem vozniško!"
Prav nič redki niso primeri, ko zgornjo trditev slišite pri naših južnih sosedih in seveda v državah tretjega sveta. Z možnostjo, da policist sankcionira prekršek, ki ste ga dejansko zagrešili, se tu ne bomo ukvarjali, saj je to njihovo delo. Raje jih postavimo pred dejstvo, da mnogokrat temu ni tako.

Ogromno je voznikov, ki se znajo razgovoriti o svojih nenavadnih izkušnjah s hrvaškimi prometniki. Naše doživetje je najbolj reprezentativno v vrsti primerov skorumpirane policije. Ko so našo pločevinasto mrcino na poti v Dalmacijo ustavili tamkajšnji možje postave, so nam predočili argument, da smo vozili s hitrostjo 92 kilometrov na uro, kjer je omejitev 50. Svojo trditev so podkrepili tudi z ročnim radarjem, a z varne razdalje. Zadeva je že takoj smrdela po goljufiji, saj smo vozili občutno manj, kar smo tudi povedali, a ugovarjanje ni naletelo na plodna tla. Nato so našemu vozniku pridržali vozniško dovoljenje in ga napotili k sodniku za prekrške. Ker se je zadeva priročno zgodila v petek zvečer, sodišče pa svoja vrata odpre najprej v ponedeljek, je policist motovilil, da lahko počakamo, lahko pa se zmenimo drugače, a žal brez potrdila. Seveda smo mu odmerili tisto "milostno" vsoto, ki smo jo od zahtevane znižali na "higienski minimum".

A kdor čaka, dočaka. Ker smo se modro nazaj v avto spravljali zelo počasi, smo na ušesa ujeli besede drugega policista, ki je po radijski zvezi opozarjal našega: "Pazi, pazi, prihaja še en Slovenec!" Takoj nato so nesrečneža ustavili in mu pokazali, ne boste verjeli, preseženo hitrost 92 kilometrov na uro. Da bi jih …

Če lučka gori pri limit, je to vnaprej nastavljena hitrost in ne dejansko izmerjena.

 
Trik je v lučki!
O spornem postopku smo se pozanimali pri bolj podmazanih šoferjih in pravnikih ter dobili odgovor, da imajo laserski merilniki možnost nastaviti hitrost, pri kateri pisk opozori, da vozilo vozi prehitro. Ta omejitev je zapisana na istem zaslonu kot izmerjena hitrost, le izurjeno oko pa lahko opazi, da pod njim gori lučka ob napisu "limit". To torej ni vaša hitrost, temveč vnaprej nastavljena, ki pa jo prikazujejo kot ravnokar izmerjeno. V tem primeru na spodnjem zaslonu ne bo opaziti metrov. Če pa vam bodo policisti pokazali dejansko izmerjeno hitrost, bo lučka gorela pri napisu "meas", na spodnjem ekranu pa bo prikazana razdalja, na kateri so vas ujeli.

 

Video: Policist v rdečo luč

Ko smo imeli naslednjič srečno roko pri izbiri ceste, na kateri so nas ustavili tovrstni prebrisanci, smo jim gladko priznali, da vemo za njihovo prevaro. Ob tem sta se policista začela izmikati, da je pravzaprav vse v redu in nas bosta spustila, ker verjameta, da drugače vozimo po pravilih.

Če bi res vozili s hitrostjo 92 kilometrov na uro, bi radar kazal tole.

 
Preverite postopek merjenja
Ob prihajajoči sezoni pogostejših izletov k hrvaškemu morju zato izostrite svoj občutek za hitrost in bodite pripravljeni, da vas ustavijo policisti goljufive vrste. Predvsem ženske se tega ne ustrašite, saj boste namesto svojih čarov morale uporabiti moške metode! Najpametneje storite, če ste pozorni na svojo hitrost ob ugledu prometnika. Če vas ujame na ročni radar in veste, da je izmerjena hitrost pretirana, imate veliko možnosti, da se izognete kazni. Le razložite mu, da ste seznanjeni z delovanjem laserskega merilnika in da je njegova hitrost ročno nastavljena, saj niste vozili tako hitro (ali počasi, če ste dovolj predrzni).

Pri nas sicer dotičnih radarskih prevar ne opažamo, a se vseeno držite omejitev, ker hitrost ubija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.