Avto
1165 ogledov

Raje brez izpita kot za 700 evrov

Skuter Pixsell
Zaradi zvišanja starostne meje mladi pri izpitu za dvokolesnike raje preskočijo na težjo, nevarnejšo kategorijo.

"Kategorija AM (kolo z motorjem in lahki štirikolesnik, op. a.) je vstopna kategorija v svet motorjev, zato mora biti ta vstop cenovno privlačen in čim bolj množičen, saj bodo sicer mladi mopede vozili brez preizkusa znanja in dovoljenj. Gre za izgubo treh let v najintenzivnejšem razvoju mladih," je prepričan Franc Pojbič iz agencije za varnost prometa (AVP). Zadnja leta namreč v šolah vožnje opažajo strm upad števila mladih, ki se odločijo za pristop k opravljanju nekdaj tako želenega izpita.

"Po naših opažanjih sta glavna razloga za upad najmanj dva. Prvi je vpliv krize, saj starši denar, ki bi ga namenili za otrokov izpit in nakup vozila, namenijo za potrebnejše stvari. Hkrati pa je z zvišanjem starostne meje s 14 na 15 let nastala le še enoletna vrzel do kategorije A1, s katero lahko vozijo precej močnejše in hitrejše motorje. Zato številni raje počakajo, kar se pozna tudi pri stroških, saj med kategorijama ni neposredne povezave, kot je med A1, A2 in A," meni Elvis Mai, vodja Šole vožnje Stop iz Ajdovščine.

Kuhanje ima v šolah prednost

Cena za izpit se po slovenskih regijah lahko precej razlikuje, v povprečju pa je okoli 700 evrov. To je po prepričanju Pojbiča odločno preveč, zato nameravajo na AVP še letos ali najpozneje prihodnje leto pretresti program in ga znova narediti zanimivega za mlade. Med drugim si bodo na AVP prizadevali tudi za večjo vključenost prometne vzgoje v osnovne in srednje šole. "Nedopustno je, da imata denimo gospodinjstvo ali likovna vzgoja prednost pred vzgojo o prometu, v katerem smo vsi vse življenje udeleženi. S tem pa nikakor ne želim zapostavljati omenjenih predmetov."

Kaznovani tudi starši

Policija je leta 2011 zasačila 335 mladih med 14 in 18 let, ki so dvokolesa vozili brez ustreznega dovoljenja. Kazen je 500 evrov, globa za starše "zaradi opustitve dolžne skrbi ali nadzorstva nad otrokom ali mladoletnikom" pa še 200 evrov. Istega leta so odkrili tudi 499 nedovoljenih predelav na kolesih z motorjem, za kar je kazen 400 evrov.

Komentarjev 4
  • matermila 13:59 19.december 2015.

    okoli 700 evrov. To je po prepričanju Pojbiča odločno preveč, zato nameravajo na AVP še letos ali najpozneje prihodnje leto pretresti program in ga znova narediti zanimivega za mlade.Ja,sem slišal,da bodo ceno znižali-na 690 €

  • Srečni Felix 11:51 28.junij 2013.

    Samo res, važno da znajo kuhati in likati. Prometno kulturo v učni program osnovnih šol. Do konca OŠ, izpitna vožnja za motor. Edini strošek, izdelava VD na UE. Prometno kulturo v srednje šole. Do konca zaključka SŠ, izpit za avto. ...prikaži več Edini strošek, zamenjava VD na UE. Bi šlo? Ne, ker pač nekdo ne bo služil za svoj žep.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 18:46 13.maj 2013.

    Kje v tujini? Izven EU? V Skandinaviji se izpit dela eno leto ali vec. Na danskem imajo 100% davek na avtomobile, tako da samo ne piskaj