Avto
68000 ogledov

Razkrivamo barvo Darsove vinjete za 2022 (ni šala!)

Vinjeta za leto 2021 zurnal24.si
S 1. decembrom letos bo na naših avtocestah začel delovati sistem elektronske vinjete. A nekaj časa bodo mnogi morali lepiti še klasično vinjeto, ki bo vijolične barve.

Zapleti v zvezi z uvajanjem elektronske vinjete, enega ključnih projektov infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, so pripeljali do faze, da je morala njegova ekipa spisati "Zakon o spremembi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju."

Popravek zakona ima le dva člena, ključna pa je sprememba 34. člena, ki pravi, da se "cestninjenje vozil do 3.500 kg NDM z mesečno in tedensko elektronsko vinjeto začne izvajati 1. februarja 2022."

Spremembe trenutno veljavne pravne podlage za cestninjenje morajo skozi vladno in parlamentarno proceduro po ekspresnem postopku, da bo še mogoče ujeti rok 1. december, ko naj bi bil v skladu z dosedanjim načrtom sistem elektronskega cestninjenja že deloval za vse časovne kategorije in tipe uporabnikov motorjev, avtomobilov in LGV. 

Kaj pomeni sprememba

Od 1. decembra letos bodo lahko uporabniki kupili in uporabljali le elektronske vinjete za letno in polletno (motoristi) obdobje. Za krajše obdobje bo treba lepiti. "Tedenske in mesečne e-vinjete bodo v uporabi od 1. februarja 2022. Do takrat (december 2021 in januar 2022) pa bodo uporabniki lahko kupili vinjeto v obliki nalepke," so za Žurnal24.si povedali pri upravitelju avtocestnega omrežja Dars.

Menda zares čisto zadnja fizična nalepka bo vijolične barve, ki bo aktualna za številne zdomce in dopustnike med božično-novoletnimi prazniki ter januarskimi počitnicami. S tem v zvezi čaka Dars še veliko dela glede obveščanja tujcev o začasnem dvojnem sistemu, ki bo veljal pri nas navkljub prvotnim napovedim.

Vinjeta vožnja avtocesta promet Usoda vinjete Avto Spremembe pri vinjetah in cestninah: To so glavne novosti!

Na Darsu za dvomesečni razmak med vklopom letnega in mesečnega oziroma sedemdnevnega cestninjenja krivijo "neupravičene pritožbe" pri razpisu, ki ga je dobila slovaška družba SkyToll. "Glede e-vinjete znova poudarjamo, da bosta DARS in izvajalec, slovaški SkyToll, naredila vse, da določene roke skrajšata in bodo uporabniki s 1. decembrom 2021 imeli možnost nakupa e-vinjete. Kljub trimesečni zamudi – pogodba z izvajalcem je bila sklenjena šele konec maja letos –, ki ni nastala po naši krivdi, ampak je do nje prišlo zaradi neupravičenih pritožb neizbranih ponudnikov, želimo uporabnikom naših avtocest in hitrih cest s 1. decembrom letos omogočiti nakup elektronskih vinjet, tako kot je bilo načrtovano."

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 16
  • slučajni 13:27 01.september 2021.

    Zanimivo bi bilo izvedeti, zakaj dars in Vatovec lažeta in kradeta na veliko, pri belem dnevu. Vinjete so nateg, da ni večjega. Kot je mobitel kradel v začetku delovanja.

  • vzev 18:18 25.avgust 2021.

    Če bi bili malo pametni, bi za ta mesec pustili letošnje vinjete in bi bilo. Če se lahko z letnimi vozimo še do konca januarja, ni vrag, da nebi mogli imeti še krajše iste barve do konca januarja. Toda sedaj ...prikaži več bodo pač plačali lepe denarce, da bodo šli tiskati novo barvo vinjet.

  • minimaxi 13:59 25.avgust 2021.

    Amaterji z Vatovcem na čelu, se gredo posel katetemu so popolnoma nedorasli. Kaj bo naslednje? Plačilo po prevoženem km? Najbrž,, oz 100%. Vendar med delom na AC ni plačila. Bi vsa dela, ki jih sedaj pacajo 3-4 mesece, naredili v 7 dneh.

Sorodne novice