Avto
5365 ogledov

Razkrivamo: Kdaj boste od ponedeljka naprej potrebovali največ časa za pot v službo

Zastoji na obvoznici Žurnal24 main
Čas vožnje na poti v službo v Ljubljano bo na začetku septembra močno odvisen od tega, kdaj se boste zjutraj odpravili v prestolnico. Razkrivamo, kdaj bodo zgostitve prometa v jutranjih konicah najgostejše iz smeri Gorenjske Dolenjske, Štajerske in Primorske proti Ljubljani.

Z začetkom šolskega leta bodo ceste spet močno obremenjene z avtomobili in drugimi vozili. Pri Darsu so glede na podatke iz septembra leta 2018 naredili nove grafe, ki prikazujejo, kdaj lahko v jutranjih in popoldanskih konicah na prvi šolski dan pričakujete največjo gnečo na cesti in koliko so največje povprečne hitrosti ob točno določenih urah. 

Dars in osvetljeni smerniki Naša AC Avto Dars uvedel novost, vozniki zelo zadovoljni

Pri Darsu so za zurnal24.si posebej pojasnili, da za jutranjo konico na ljubljanski obvoznici velja, da je najbolj obremenjena štajerska vpadnica od Lukovice do razcepa Zadobrova, kjer v povprečju zastoji najdlje trajajo. Močno je obremenjena tudi dolenjska vpadnica od Grosuplja do razcepa Malence. Podobno je tudi obremenjena severna obvoznica od razcepa Koseze do izvoza za Dunajsko cesto.

 | Avtor: Dars Dars

Zastoji po podatkih Darsa po novem začnejo nastajati že od 6.30, kar pomeni, da ljudje spreminjajo navade, saj so v preteklosti jutranji zastoji začeli nastajati nekoliko kasneje. Tako je na primer avtocestni odsek Domžale–Šentjakob obremenjen že okoli 6.30. Prav tako je močno zjutraj obremenjen tudi izvoz Vič, priključek Brezovica pa popoldne.

Merilec hitrosti Avto Novi radarski trik policije za umirjanje voznikov

Za popoldansko konico velja, da je največ zastojev od Bežigrada do izvoza za Celovško cesto, podobno, a nekoliko manj, od Bežigrada do izvoza Nove Jarše. Občutno veliko je tudi zastojev na odseku od Litijske ceste do razcepa Malence in od razcepa Zadobrova do izvoza Šentjakob. Trajanje konice se je v zadnjih dveh letih nekoliko povečalo, občasno traja tudi do 18. ure, pojasnjujejo na Darsu, kjer so nam razkrili tudi podatke o hitrostih v jutranji konici na prvi šolski dan lanskega leta in so merilo tudi za letošnji drugi september, ko bodo osnovnošolci prvič sedli v šolske klopi.

Na Darsu novih delovišč z obsežnejšimi obnovitvenimi deli do začetka zime ne načrtujejo, so pa v zadnji tedenski napovedi prometa že navedeni dve (oz. tri) večja, ena na dolenjski in drugi dve na gorenjski avtocesti. Samo še na vipavski hitri cesti se ta konec tedna začenja obnova vozišča hitre ceste med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici, vključno z rušitvijo in preureditvijo čelen cestninske postaje Bazara.

Štajerska

Podatki za 3. september lani (prvi šolski dan) razkrivajo, da je bila povprečna hitrost tistih, ki so v Ljubljano prihajali iz smeri Štajerske med avtocestnim odsekom Domžale – Šentjakob ob 6.30 zjutraj 108 km/h, že petnajst minut kasneje je padla na 90 km/h, najnižja pa je bila ob 8.00, in sicer 47 km/h. Promet se je počasi odvijal vse do 9.00, ko je bila povprečna hitrost vozil še vedno zgolj 51 km/h, nad 100 km/h pa je narasla šele ob 9.45 (106 km/h).

 | Avtor: Dars Dars

Primorska

Nekoliko hitreje se je isti dan odvijal promet iz smeri Primorske proti Ljubljani. Med Vrhniko in Brezovico je bila povprečna hitrost vozil na prvi šolski dan lani 95 km/h ob 6.00, ob 7.00, 74 km/h, ob 8.00 pa 70 km/h. Najpočasneje je promet potekal ob 8.30 (46 km/h), normaliziral pa se je spet ob 9.15, ko je bila hitrost 94 km/h.

 | Avtor: Dars Dars

Solarna avtocesta Avto Dars preučuje tudi možnost, da bi na AC postavil sončne elektrarne

Gorenjska

S smeri Gorenjske (meritve na dan 10. 9. 2018), na odseku med Vodicami in odsekom Ljubljana-Šmartno, je promet tekoče potekal do 6.45, ko je bila povprečna hitrost 104 km/h, že petnajst minut kasneje je padla na 71 km/h. Najnižja povprečna hitrost je bila ob 8.15, in sicer 70 km/h. Ob 8.45 je hitrost zrasla na 94 km/h, promet pa se je normaliziral ob 9.00, ko so na Darsu izmerili povprečno hitrost vozil 115 km/h.

 | Avtor: Dars Dars

DARS avtocesta varnostna razdalja omejitev 100 znaki Resnica Avto "Že tako je gneča, sedaj pa še Dars znižuje najvišjo hitrost!"

Dolenjska

In še dolenjski krak avtoceste proti Ljubljani (prvi šolski dan leta 2018), med odsekom Šmarje Sap do razcepa Malence. Ob 6.00 je bila povprečna hitrost 99 km/h, bolj gost promet pa se je začel pojavljati okoli 7.00, ko je hitrost padla na 61 Km/h, ob 7.15 je bila le še 46 km/h, najnižja je bila ob 7.30, in sicer 44 km/h. Na tem odseku je bil pretok vozil počasen vse do 8.15 ure, ko so izmerili povprečno hitrost 81 Km/h, ob 8.45 pa se je promet normaliziral (96 km/h).

 | Avtor: Dars Dars

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 12:25 31.avgust 2019.

    ne vem zakaj povečana gneča, kdor ima službo, jo ima se že sedaj vozi ... je pa res, da ljubljeni otroci rabijo taksi do šole, pa če gre tudi za manj kot pol kilometra ... časi se pač spreminjajo mogoče ...prikaži več včasih niso otrok imeli tako radi in so mali peš hoditi v šolo, tudi nekaj kilometrov in tudi v visokem snegu, danes so pa časi razvajenosti, ko niti šolski kombi ni dovolj dober ... takle mamo

  • Harrison 08:37 31.avgust 2019.

    A kdaj se splača iti v službo? Že dolgo je tega, da se NEsplača !