Avto
34130 ogledov

Dars uvedel novost, vozniki zelo zadovoljni

Dars in smerniki za meglo Dars
Dars na slovenske avtoceste vpeljal novost, ki bo pomagala v slabem vremenu.

Dars je številnim ukrepom za varnejšo vožnjo v megli decembra na Golem vrhu dodal še testni sistem vidnega vodenja prometa. Ta vključuje cestne vremenske postaje, ki v primeru zmanjšane vidljivosti samodejno vklopijo osvetlitev led na obeh straneh vozišča. Na Darsu pravijo, da so od voznikov prejeli veliko pohval.

Sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle so na Darsu namestili na avtocestnem odseku med Senožečami in razcepom Nanos. Rdeče luči led vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. "Ob manjši megli se luči zgolj vklopijo, ob gostejši, ko je vidljivost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo voznika na večjo previdnost in zbranost," so sistem opisali na Darsu.

Smernike led bodo uporabljali tudi za opozarjanje na močno burjo, značilno za ta odsek, ki je prav tako nevaren pojav v prometu in jo je težko zaznati, so še dodali.

Na Darsu pravijo, da so že v prvih dneh delovanja sistema prejeli veliko pohval uporabnikov avtocest. Sistem bodo ohranil v testni uporabi, sproti pa ga bodo optimizirali in prilagajali stanju na terenu. V primeru pozitivnega rezultata nameravajo takšno investicijo izvesti tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih avtocest in hitrih cest, poroča STA.

Vse bolj prilagodljiva signalizacija

Ukrepe, s katerimi želijo izboljšati vidljivost v prometu, so sicer na Darsu nadgrajevali skozi celo leto. Med drugim so novo spremenljivo prometno signalizacijo postavili odsekih Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje - center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec ter na lokacijah nekdanjih cestninskih postaj Log in Torovo.

Na odsekih pri Domžalah, Grosuplju ter na Golem vrhu je Dars uvedel testni sistem označevanja na vozišču, s polkrogi na vozišču ob desni črti in prometno signalizacijo. Med drugim je Dars nadgradil tudi mobilno aplikacijo z optimiziranim opozarjanjem na meglo preko prometno-informacijskega centra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • janja80 03:05 27.december 2018.

    Bravo, včadih si tudi navadni človek kaj dobrega spomni.

  • max 13:27 26.december 2018.

    Če bi še po vseh avtocestah namestili večja "mačja očesa" (pejte v Italijo pogledat), bi pa zmagal na celi črti.

  • McClain 11:33 26.december 2018.

    en aredkih dobri potez Darsa, sam kaj, ko je zadaj spet rop drzavljanov. Žalostno. Slučajno vem zgodbo do potankosti o luceh v tunelu in razpisnih pogojih zanje. Katastrofa, Rop stoletja. Dolga leta predno so zraven spustili konkurencu z evropskim produktom po normalni ceni.