Avto
50436 ogledov

Razkrivamo nove športne avte slovenske policije

Policijski BMW Žurnal24
Takšnih avtov naša policija še ni imela. Menda jih nujno potrebuje.

V teku je megarazpis za več kot 600 avtomobilov in drugih vozil, s katerimi policija izpopolnjuje svoje vrste in nadomešča odslužena vozila. Precej novih avtov bo namenjenih tudi enotam novoustanovljene avtocestne policije, ki naj bi najprej na ljubljanskem območju uradno začela patruljirati že prihodnji mesec.

Razpis za vozila še ni končan, ponudbe so še v fazi pregleda, so za Žurnal24.si sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve. Konkretni ponujeni modeli tako še niso dokončno izbrani, je pa mogoče tudi iz danih ponudb izluščiti nekaj potencialnih modelov, s katerimi bo v primeru izbire operirala policija. 

Tako kot smo napovedali že ob razkritju razpisa, je bilo nekaj sklopov napisanih tako, da se je lahko prijavil le en ponudnik. 

Policijski avto Podpis: Aleš Hojs Avto Policisti kupujejo tudi zverine za divji avtocestni lov

Toyota C-HR Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Velika zmagovalca razpisa bosta očitno podjetji Porsche Slovenija (uvoznik za znamke Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, Volkswagen gospodarska vozila) in Toyota Center Ljubljana, saj se jima glede na ponudbe obeta daleč največji delež od večmilijonskega posla.

Sta pa policija oziroma notranje ministrstvu po opozorilih v našem članku spremenila nekatere razpisne pogoje v delu, ki so od ponudnikov za avtocestne prestreznike zahteval že tudi kar vgradnjo opreme za video nadzor hitrosti znamke Provida. Po novem je v razpisih zapisano le, da morajo biti vozila tehnično prilagojena za vgradnjo tega sistema, očitno bodo merilno opremo policisti vendarle kupovali in nato vgrajevali ter overjali posebej. Spomnimo, pri zadnjem razpisu za provide je imela policija ogromno težav zaradi nedelujoče video-nadzorne opreme.

Na alternative za vgradnjo, čeprav na trgu obstajajo in omogočajo identificiranje prehitrih kršiteljev brez nujnega lova kot v primeru provid, naša policija ne pristane.

Na kar nekaj sklopov se ni prijavil noben ponudnik, med drugim so policisti ostali brez želenih električnih koles.

Najbolj ekskluzivni policijski avti bodo ...

Med najbolj zanimivimi sklopi so tisti, s katerimi policisti iščejo najhitrejša vozila, celo takšna, ki daleč presegajo vse, kar so imeli doslej v lastnih vrstah. Direktor nove avtocestne policije Andrej Jurič je pred kratkim v intervjuju za Dnevnik na pol v šali, na pol zares dejal, da se v policiji ne bi branili lamborghinija ali porscheja. Želja se mu ne bo izpolnila.

Policija si sicer obeta dve patruljni vozili s prostornino motorja najmanj treh litrov in zahtevano močjo najmanj 300 kilovatov (410 KM). Poleg štirih oziroma petih vrat morata imeti avta štirikolesni pogon in vsaj osemstopenjski menjalnik. Obarvana morata biti v belo, saj sta predvidena za uporabo policijskih modro-rumenih nalepk. Prilagojena mora biti za omenjeni Provida nadzorni sistem, za zadnjimi sedeži pa opremljena z dvižno elektronsko obvestilno tablo.

BMW M3 | Avtor: BMW BMW

Močnih avtov, ki bi zadostili vsem pogojem naše policije, a ostali s ceno na enoto znotraj petmestne številke, je na svetu zelo malo, na razpis pa se je javil le trgovec z BMW vozili WallisMotor Ljubljana. Glede na ponujeno ceno je policiji morda ponudil model BMW M3 competition xdrive, ki je pravkar prišel na trg v izvedbi s štirikolesnim pogonom. Ima 375 kW (510 KM) in od 0 do 100 km/h pospeši v bliskovitih 3,5 sekunde. Najvišja hitrost pa je brez dodatnega športnega pakete omejena "le" na 250 km/h, kar sicer zmorejo tudi številni precej manj ekskluzivni avti. Policija ni navedla zahtev glede končne hitrosti, prožnosti motorja, učinkovitosti zavor ali česa podobnega, zato brez doplačil ne bo mogla izkoristiti vsega, kar takšni avti zmorejo. Kombinirana poraba goriva je po uradnih podatkih 10 litrov na 100 km vožnje.

Za sklop štirih bolj "normalnih" prestreznikov policisti iščejo limuzine s štirimi ali petimi vrati, v katerih je motor s prostornino med 2,0 in 3,0 litra in močjo vsaj 180 kW (245 KM). Kot edini ponudnik se je javil Porsche Slovenija, ki bi glede na pogoje lahko ponudil dve vozili iz svojega asortimana, a je glede na ponujeno ceno tehtnica verjetno na strani škode octavie RS pred enako zmogljivim VW passatom. Tudi škoda octavia RS ima končno hitrost 250 km/h, le da je polovico cenejša od zgoraj omenjene bavarske cestne rakete.

Audi notranjost A8 | Avtor: Audi Audi

Pri sklopu za civilno specialno patruljno vozilo s prostornino motorja najmanj 3,0 litra so policisti hkrati zahtevali še medosno razdaljo kar treh metrov, motor pa mora imeti moč najmanj 250 kilovatov (340 KM). Takšna najmanj pet metrov dolga limuzina je bolj primerna za udoben VIP prevoz kot zaresen divji lov na kršitelje. Policistom avto ponujata trgovca z vozili Audi in BMW. Policisti bodo najverjetneje izbirali med modeloma audi A8 in BMW serija 7.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:53 26.maj 2021.

    V trenutnih časih je nujno imeti nove policijske avte, nujno! Zdravstvo, šolstvo, turizem, kultura gredo v maloro, mi pa razsipavamo na dragih avtih. Ja seveda, lulček Hosj za svoj ego potrebuje avte boljšega ranga, pa že kaj za v žep ...prikaži več mora biti, saj se jim bližajo zadnje minute.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 16:40 26.maj 2021.

    Zraven konj mora imeti še enega osla

  • Thomas_Velazquez 15:50 26.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦