Avto
20793 ogledov

Razkrivamo: Vsi novi avtomobili v letu 2022

Mercedes-AMG EQS Mercedes-AMG
Leto 2022 bo na naše ceste pripeljalo nekaj zelo zanimivih novih avtomobilov. Razkrivamo novosti za leto 2022.

Leta 2022 lahko pričakujemo nadaljnji preboj električni avtomobilov na ceste, tudi v Sloveniji. Na enem mestu smo po avtomobilski znamkah razvrstili nove in prenovljene modele, prav tako izvedenke z novimi pogonskimi motorji, ki jih lahko pričakujemo na cestah v prihodnjem letu.

Uvoznike smo povprašali, katere nove in prenovljene modele, ter kdaj lahko njihove novosti pričakujemo v Sloveniji v letu 2022. Ker vsega niso izdali, smo pobrskali pri kolegih v tujini in podrobno pogledali, kaj vročega nam pripravlja avtomobilska industrija. Objavljamo seznam novosti po abecednem vrstnem redu.

Alfa Romeo

Mitska italijanska znamka z dinamičnim pedigrejem bo končno predstavila novost. V tretjem kvartalu bo k nam pripeljala kompaktni SUV tonale. Še prej lahko pričakujemo posebno serijo modelov giulia in stelvio.

Alfa romeo tonale | Avtor: instagram instagram

Audi

Audi je v letu 2021 pospešil predstavitve električnih modelov. Z enakim tempom bodo nadaljevali takoj po novem letu, ko k nam prihaja sportback različica Q4 e-trona. Za mesec april je najavljena prenova za njihovo najbolj luksuzno limuzino A8, oktobra pa se lahko nadejamo nove izvedenke za klasični model A3. Nemški mediji namigujejo, da izvedenko poimenovano »all street«, s privzdignjenim podvozjem. Nemci prav tako pišejo o prihodu prenovljenega e-trona, konec leta pa naj bi sledil še povsem novi električni model Q6 e-tron.

Audi Q4 e-tron sportback | Avtor: Audi Audi

BMW

BMW bo prihodnje leto k nam pripeljal številne novosti. Januarja serijo 2 coupé, ki ji bo februarja sledil enoprostorec serije 2 active tourer. Prav tako februarja sledi 100-odstotno električna novost i4. BMW serije 2 active tourer bo v drugi polovici leta na voljo še kot PHEV (priključni hibrid), enako velja za novi BMW iX1, ki bo na voljo kot priklopni hibrid in električno vozilo. Oktobra prihaja novi klasični X1, konec leta pa nekaj za ljubitelje prestiža: limuzina serije 7 in tudi električna različica BMW i7. Novosti je pripravil tudi sektor motociklov BMW Motorrad. Sezono novosti odpirajo marca z modeli CE04, K1600 GT, GTL in BMW K1600 B, grand america.

BMW serija 2 coupe | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
BMW serija 2 active tourer | Avtor: BMW BMW
BMW i4 | Avtor: BMW BMW

Citroën

Citroën za april napoveduje prenovljeni kompaktni SUV C5 aircross, največja novost leta pa prihaja maja, ko bo predstavljen C5 x - še eno legendarno francosko ime, ki pa bo, podobno kot C4, po novem križanec, oziroma kot so zapisali Francozi, gre za kombinacijo petvratne limuzine, karavana in privzdignjenega športno terenskega vozila. Proti koncu leta oziroma na začetku leta 2023 sledi še nova različica vozila C4, šlo naj bi za novega križanca.

Citroën C5 X | Avtor: Citroën Citroën

Cupra

Za tiste, ki še ne veste, Cupra je samostojna znamka znotraj Seatove divizije. S poudarkom na dinamičnosti. Januarja k nam prihaja 100-odstotno električni model cupra born – gre za bratranca VW iD.3 z bolj izrazito športnostjo.

Cupra born | Avtor: Cupra Cupra

Dacia

Romunska znamka v lastništvu Renaulta se je s svojimi nizkocenovnimi izdelki izkazala za uspešnico tudi na bolj zahtevnih evropskih trgih. Zato velike upe polagajo v svoj poceni sedemsedežnik, model jogger, ki k nam prihaja aprila.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

DS Automobiles

Čeprav je premijska francoska znamka, na katero prisega tudi francoski predsednik, v svojih načrtih najavila, da bo vsako leto predstavila en nov model, bo novosti v 2022 pri nas več. Takoj po novem letu prihaja elegantna kombilimuzina DS 4, do nas pa nekoliko z zamudo še prestižna limuzina DS 9 (februar). Junija boste lahko v salonu zagledali prenovljeni največji športni terenec znamke DS 7 crossback, jeseni pa še prenovljeni kompaktni križanec DS 3.

DS4, DS Automobiles | Avtor: DS Automobiles DS Automobiles
predstavitev DS 9 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Električna vozila - Plan-Net Solar

Uvoznik električnih vozil različnih kitajskih avtomobilskih znamk ima pri nas velike načrte. Med novosti v letu 2022 lahko pričakujemo MG ZS EV s 50 in 70 kWh baterijo. In tudi model MG 5. Znamka Aiways bo po SUV-ju aiways U5 bogatejša za model aiways U6 ION. Poleg blagovnih znamk, ki jih podjetje že ima v prodaji, načrtuje pripeljati še dve dodatni prestižni blagovni znamki 100 % električnih vozil iz Kitajske. Ime znamk bodo objavili, ko bodo dokončno pogodbeno urejene.

MG Marvel R | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Fiat

Pričakovanja po priključitvi v koncern Stellantis so velika. Fiat bo v letu 2022 le ponudil novost. V prvem kvartalu bodo na vseh modelih Fiat ponudili posebno serijo (RED). V drugem kvartalu bo križanec 500X na voljo kot priključni hibrid, v prvem in drugem kvartalu pa nameravajo pri Fiatu razširiti prodajno paleto modela tipo z verzijo cross na SW. Tipo bo na voljo tudi kot mehki hibrid (MHEV). V tretjem kvartalu prihaja nov model, enoprostorec ulysse, ki so ga sicer pri Fiatu ugasnili leta 2010. Pri Abarthu lahko pričakujemo prenovo modela 595, k nam pa prihaja posebna različica tributo 131 rally.

Fiat 500X | Avtor: Anže Petkovšek Fiat 500X Anže Petkovšek

Ford

Začetek leta bo v znamenju prenovljene fieste, marca pa še focusa, ki je dobil zelo velik zaslon. V drugem kvartalu bomo pri nas končno dočakali električno legendo mustang mach-E, ki ji bo kvartal kasneje sledil še model mustang mach-E GT. Med najbolj pomembne Fordove novosti leta uvrščamo novo generacijo poltovornjaka ranger, ki prihaja v tretjem kvartalu. Po novem letu bo možno naročiti tudi avtodom custom nugget, prihaja pa tudi rahlo prenovljeni transit in električni e-transit. V drugi polovici leta bo Ford predstavil še povsem novi tourneo connect. Proti koncu leta si morda obetamo še premierno najavo za električni Fordov SUV.

ford fiesta | Avtor: Ford Ford
Prenovljeni ford focus | Avtor: Ford Ford
ford mustang mach-E | Avtor: Ford Ford
Ford ranger | Avtor: Ford Ford

Honda

Japonska Honda ima enega velikega aduta za leto 2022, ki k nam prihaja že januarja. Prihaja nova generacija HR-V hibrid. Nemški kolegi sicer pišejo, da bi lahko proti koncu leta Honda predstavila še hibridnega civica.

Honda HR-V e:HEV | Avtor: Honda Honda

Hyundai

Hyundai bo v letu 2022 nadaljeval z nadgradnjo svoje družine 100-odstotno električnih vozil Ioniq. Po kompaktni kombilimuzini ioniq 5 prihaja še večji model, prestižna limuzina ioniq 6. Šušlja se tudi o športi izvedenki inoniq 5 N in tudi o športnem SUV-ju tucsonu N.

 | Avtor: Hyundai Hyundai

Jaguar Land Rover

V mesecu aprilu prihaja nova generacija simbola britanske avtomobilske industrije, prestižnega range roverja. Proti koncu leta se omenja tudi prihod modela range rover sport in defenderja 130.

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Jeep

Ameriška legendarna znamka je ena od hitov na evropskem avtomobilskem trgu. V prvem kvartalu leta si lahko nadejamo nov motor (mehki hibrid MHEV) za kompaktna SUV modela renegade in compass. Novost sledi v tretjem kvartalu leta, in sicer novi model grand cherokee.

jeep compass | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kia

Najbolj pomembna novost prihaja že januarja, in sicer povsem nova generacija športnega terenca sportage, ki bo na izbiro tudi kot priključni hibrid. Septembra prihaja Xceed, glavna jesenska novost bo novi električni e-niro (september). Za mesec december Kia najavlja predstavitev športne različice električnega modela EV6 GT.

Kia sportage | Avtor: Kia Kia
Novi kia niro | Avtor: Kia Kia

Lexus

Japonski izdelovalec prestižnih avtomobilov Lexus bo k nam pripeljal tri novosti, in sicer novi športni terenec NX, ki bo na voljo tudi kot priklopni hibrid. Sledi večji SUV RX in ob koncu leta še električni L-EV.

lexus NX | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Mazda

Japonci bodo po sušnem letu, kar zadeva novosti, v letu 2022 do slovenskih ljubiteljev njihovih vozil veliko bolj radodarni. V drugi polovici prihodnjega leta prihaja posebna različica posebnega križanca MX-30, in sicer z rotacijskim motorjem. Julija sledi priključno hibridna izvedenka povsem novega modela CX-60, decembra pa še dizelska različica omenjenega SUV-ja. Še prej, meseca aprila, prihaja nova mazda2, ki bo hibridna. Prenove bo deležen tudi SUV CX-5.

Mazda MX-30 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
mazda 2 hybrid | Avtor: Mazda Mazda

Mercedes-Benz

V Stuttgartu so za slovenske kupce pripravili številne novosti, tako klasične, kot električne. Leto bodo odprli udarno, z električno alternativo svoje najbolj prestižne limuzine razred S, EQS. V februarju bodo na svoj račun prišli tisti, ki prisegajo na športne modele znamke, saj prihajajo štirivratni kupe mercedes-AMG GT, izvedba AMG GT 63 S E-performance in tudi mercedes-AMG SL. Elektrika bo v ospredju tudi aprila, ko pričakujemo še eno prestižno električno limuzino EQE. Jesen je rezervirana za klasične modele. Septembra prihaja posodobljeni GLC, konec leta pa še prenovljeni razred A in razred B. Češnja na vrhu torte bo električni SUV EQS.

Mercedes-AMG EQS | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG
Mercedes-Benz EQE | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG
Mercedes-AMG SL | Avtor: Daimler Daimler

Mitsubishi

Prihaja nova generacija atraktivnega športnega terenca eclipse cross PHEV – torej priklopnega hibrida.

Mitsubishi eclipse cross | Avtor: Mitsubishi Mitsubishi

Nissan

Paradni konj Nissana, novi qashqai, je bil sicer predstavljen letos, predvidoma junija pa bo na naš trg prišel še novi qashqai s pogonom e-power. Prav tako junija se nadejamo 100-odstotno električnemu kupe križancu ariya. Še en od vodilnih modelov znamke, povsem novi X-trail, bo prišel na naš trg predvidoma septembra.

nissan qashqai | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
nissan ariya | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Opel

Opel pri nas leto novosti odpira marca, ko prihaja novi grandland, in sicer z motorji na notranje zgorevanje in tudi kot PHEV (priključni hibrid). Aprila bo za Opel vrhunec leta, ko bodo pri nas predstavili novo generacijo astre, ki bo prav tako ob klasičnih motorji na voljo kot priključni hibrid. Maja sledi še karavanska astra ST in električni combo-e. V tujini naj bi pričakali še električni rocks-e, konec leta pa prihaja posebna corsa, ki bo zaznamovala 40 let legendarnega modela.

Opel grandland | Avtor: Opel Opel
Opel astra | Avtor: Opel Opel

Porsche

Najbolj odmevni predstavitvi pri nas bosta taycan sport turismo in cayenne platinum edition. V drugem in tretjem kvartalu leta prihajata še 911 GT3 RS in 992 carrera T.

 | Avtor: Porsche Porsche

Peugeot

Pri Peugeotu bo v letu 2022 fokus na enem modelu, ki pa je za znamko izjemno pomemben. Prihaja nova generacija modela 308. Lansiranje kombilimuzine je predvideno za mesec februar oziroma marec, karavan 308 SW pa prihaja maja ali junija. Omenja se še ena različica, in sicer kupe-karavan, poimenovan 308 shooting brake.

Peugeot 308 | Avtor: Žiga Intihar Žiga Intihar
Peugeot 308 | Avtor: Žiga Intihar Žiga Intihar

Renault

Renault v letu 2022 začenja z veliko preobrazbo znamke. Aprila lahko na naših cestah pričakujemo 100-odstotno električnega megana E-tech. Električen bo tudi kangoo, ki prihaja tudi s klasičnimi motorji. Velika novost bo SUV austral, ki prihaja kot zamenjava za model kadjar. Konec leta se obeta vrnitev slavne R5 na ceste, tokrat v električni različici R5 e-tech.

renault megane E-tech electric | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
renault austral kadjar | Avtor: Renault Renault

Seat

Pred znamko s španskim temperamentom je leto zatišja. Ob koncu leta se omenja prenovljeni veliki SUV tarraco.

Seat tarraco | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Subaru

Za začetek leta se omenja SUV forester modelskega leta 2022, vrhunec pa sledi sredi leta, ko bo Subaru predstavil električni SUV solterra.

subaru solterra | Avtor: Subaru Subaru

Suzuki

V letu 2022 pri Suzukiju na trg ne bodo lansirali nobenega prav novega modela. Bodo pa v prvem kvartalu začeli s prodajo vitare s "strong hybridno tehnologijo" (sedaj je na voljo kot mehki hibrid), enako pa velja tudi za novega S-crossa v juliju.

predstavitev Suzuki S-CROSS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Škoda

Večjih novosti ne bo, zato pa bodo za zanimanje že februarja poskrbela posebna izvedenka nove fabie monte carlo. Marca oziroma aprila prihaja prenovljeni karoq, nato pa bo čas za elektriko. Poleti lahko pričakujemo kupejevsko izvedenko enyaka iV coupe in iV coupe sportline, češnja na vrhu torte pa bo enyaq iV coupe RS.

Prenovljena škoda karoq | Avtor: Škoda Škoda
Škoda Enyaq | Avtor: Anže Petkovšek Škoda Enyaq iV 80 Anže Petkovšek

Toyota

Tudi pred ljubitelji vozil znamke Toyota je razburljivo leto. Japonci niso obupali nad razredom mini vozil. K nam bodo pripeljali atraktivni aygoX, ki je zdaj urbani križanec. V svojo bogato paleto SUV vozil bodo dodali še eno močno orožje, corollo cross, ki prinaša tudi inteligentni in zmogljiv električni štirikolesni pogon. Da pri Toyoti mislijo tudi na kupce 100-odstotno baterijskih električnih vozil pa je dokaz električni SUV Bz4X.

Toyota aygo X | Avtor: Toyota Toyota
Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota
Toyota bZ4X | Avtor: Toyota Toyota

Volvo

Švedski proizvajalec vozil bo kmalu po novem letu k nam pripeljal električna XC40 P6/P8 ter C40 P8. Z novim modelskim letom bo malenkost osvežen model XC40, tudi vsi ostali modeli bodo dobili iCup operacijski sistem – Google, ki so ga do sedaj imeli XC60, S90, V90, V90CC ter XC40 BEV. Hibridni modeli T6 recharge in T8 recharge pa bodo imeli nove zmogljivejše baterije, kar posledično pomeni več dosega ter večjo moč elektro motorja.

Volvo | Avtor: Volvo Volvo

Volkswagen

Volkswagen bo januarja pri nas ponudil povsem nov razred vozil v svoji kolekciji - SUV-kupe, v katerega se podaja z malim modelom taigo. Električna družina ID bo marca bogatejša za model ID.5. Aprila ali maja prihaja prenovljeni T-roc, prenovljena pa bo tudi kabrio različica omenjenega SUV-ja, poimenovana T-roc cabriolet. Pri Volkswagnu mislijo tudi na družine, saj prihaja nova generacija multivana, ki je po novem osebno vozilo, prihaja pa tudi električna različica ID.buzz. Pričakujemo tudi novi poltovornjak amarok.

VW taigo | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen T-roc | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen T-roc | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen ID.5 | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen multivan | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Volkswagen I.D. BUZZ | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 2
  • Avatar Pallialita
    Pallialita 23:47 29.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Kimberly_Moore 09:44 29.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦