Avto
221 ogledov

Razlike tudi 300-odstotne

S pretirano uporabo klimatske naprave je povezanih veliko bolezni dihal. Te so p Žurnal24 main
Za pravilno in dobro delovanje klimatske naprave v avtomobilu je potrebno redno letno vzdrževanje. Za kontrolo in polnjenje boste v servisnih delavnicah odšteli od 25 do 75 evrov.
Kaj zajema servis?
- Kontrola delovanja
- Kontrola protiprašnega filtra
- Menjava olja
- Menjava plina
- Vakuumiranje celotnega sistema
- Testiranje delovanja

Pred vročimi poletnimi meseci je priporočljivo preveriti delovanje klimatske naprave v avtomobilu. Strokovnjaki pregled klimatske naprave svetujejo enkrat na leto. V tem času se namreč filtri zraka zamašijo in navlažijo, posledica pa je manjši pretok zraka ter rošenje stekel. Stranski produkt slabega vzdrževanja je tvorjenje glivic v prezračevalnih kanalih, kar privede do neprijetnega vonja, pri potnikih pa lahko lahko izzove alergijske reakcije.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Redno vzdrževanje klimatske naprave vas bo skupaj s polnjenjem stalo od 25 do 75 evrov. Slaba skrb lahko povzroči okvaro kompresorja, cena popravila pa v tem primeru zraste tudi za nekajkrat. V nekaterih avtomobilih je plina dovolj tudi za nekaj let, pri drugih pa ga je treba vsako leto polniti. Manjša količina plina zahteva večje naprezanje kompresorja, kar vpliva tudi na večjo porabo goriva in možnost okvare kompresorja. V servisnih delavnicah vam poleg kontrole naprave in polnjenja opravijo še protibakterijsko čiščenje.

Servis klima tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 mainPravilna uporaba klimatske naprave
Največja napaka voznikov, ko sedejo v razgret avtomobil, je, da klimo nastavijo na najnižjo temperaturo, stopnjo ventiliranja pa na najvišjo. To za zdravje ni priporočljivo. Temperaturo je treba zmanjševati postopoma, na začetku je priporočljivo, da se temperatura postavi za pet stopinj Celzija manj, kot je zunanja temperatura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.