Avto
6 ogledov

Renault skoval precejšen dobiček

Šef Renaulta Carlos Ghosn je c Parizu predstavil električni model zoe. Žurnal24 main
Matični Renault kuje visoke dobičke, vendar pa je predvsem slabši rezultat na hitrorastočih trgih vlagatelje pustil mlačne.

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je v prvem letošnjem polletju ustvaril 749 milijonov evrov čistega dobička, kar je skoraj 20-krat več kot v enakem lanskem obdobju, ko je znašal pičlih 39 milijonov evrov. Z boljšo prodajo v Evropi so nadomestili šibkejšo rast na hitro rastočih trgih, so danes sporočili iz družbe.

Renault je v prvih šestih mesecih prodal 1,36 milijona novih avtomobilov, kar je 4,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Glavni izvršni direktor družbe Carlos Ghosn je ta rezultat pripisal novim modelom.

Prihodki od prodaje so sicer zdrsnili za tri odstotke na 19,8 milijarde evrov, kar so v družbi pripisali neugodnemu razvoju na valutnih trgih.

Vlagatelji so bili nad rezultati razočarani, predvsem zaradi denarnega toka in prodaje. Delnice družbe so v dopoldanskem trgovanju zato zdrsnile za 3,24 odstotka.

Kaj pa Nissan?

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan je v četrtletju med aprilom in koncem junija ustvaril 112,13 milijarde jenov (819,2 milijona evrov) čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rast dobička odraža predvsem močno prodajo na ključnih trgih - na Kitajskem in v Evropi.

Komentarjev 1
  • spenjac 14:04 30.julij 2014.

    Članek ne pojasni bistva - kako je Renault uspel enormno povečati dobiček, če sta padla število prodanih vozil in promet (zneskovno). Razložite še to prosim.