Avto
66 ogledov

Rešilci na nujni vožnji bodo zablokirali radio v drugih avtih

rešilec Saša Despot
Na Švedskem testirajo tehnologijo, da bi rešilni avtomobil na nujni poti zablokiral audio sisteme v avtomobilih na križiščih.

Reševalci imajo med prebijanjem skozi prometno gnečo velikokrat težavo, ker jih drugi vozniki, ki vozijo v isto smer ne zaznajo, pa čeprav jim sirena tuli na vso moč. Med glavnimi krivci je navada preglasnega poslušanja zvočnih naprav. 

Študentje na švedskem Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Stockhlmu so razvili sistem, ki bi pomagal ostale voznike opozarjati na bližajoče se reševalno vozilo. To bi imelo vgrajen poseben FM oddajnik, ki bi zablokiral radio v okoliških avtomobilih in prek glasovnega opozorila pozval voznike, naj naredijo prosto pot. S tem bi še izboljšali odzivni čas reševalnih ekip in zmanjšali možnost nesreč z reševalnimi vozili. 

Sistem je zasnovan tako, da lahko glede na gostoto prometa prilagaja, kako zgodaj mora poslati opozorilo, "preglasi" pa lahko tudi primere, ko voznik posluša vsebine s CD ploščkov ali uporablja bluetooth tehnologijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • primozzm 11:12 29.januar 2017.

    prilagojeni rf jammerji. lepa lepa. očitno bodo spremenili zakonodajo da bodo lahko tut to mel. v sloveniji bi takoj informacijska pooblaščenka završala, pa tajne službe v akcijo, pa tožilci takoj za kaznovat. v sloveniji bi mel svobodo in varnost, a ...prikaži več zrd takih zakonov in organizacij k jih mamo je sila težko sploh še kaj dosečt. smo na mrtvi točki.