Avto
2082 ogledov

Revoz: Slovo legendarnega modela

Smart forfour EQ PRIMA
V Revozu s tekočega traka odpeljal zadnji smart forfour.

V avtomobilski tovarni Revoz so v četrtek obeležili proizvodnjo zadnjega smarta forfour. S tem so končali projekt Edison v okviru partnerstva z nemškim Daimlerjem, katerega ena od znamk je Smart. Proizvodnjo smarta forfour so v tej novomeški tovarni začeli leta 2014 in izdelali skupaj 248.856 teh vozil.

Proizvodnja smarta z bencinskim motorjem je potekala med letoma 2014 in 2019, v tem obdobju pa so izdelali 216.530 vozil tega modela.

Revoz Avto Bodo Kitajci Revozu speljali znamko Smart?

Smart forfour EQ | Avtor: PRIMA PRIMA

Za Revoz je bil pomemben tudi smart z električnim motorjem, saj so s tem "pridobili prva znanja in tehnologije na področju električnih vozil". Skupaj so izdelali 32.326 električnih smartov forfour, so dodali v Revozu.

Glede aktualnih razmer so zapisali, da se avtomobilska skupina Renault in z njo tudi Revoz še vedno soočata z velikimi težavami na področju oskrbe z elektronskimi deli. Poslovanje je zaradi tega oteženo, veliko je prilagajanj in sprememb proizvodnih načrtov.

Smart forfour EQ Slovo Avto Avti, ki niso dočakali leta 2022

Iz Revoza še trije modeli

V Revozu po končanju omenjenega projekta Edison izdelujejo oz. sestavljajo še tri Renaultove avtomobilske modele: twingo, električni twingo in clio. Od marca dalje - kar je med drugim tudi posledica zaključka projekta Smart - obratujejo v eni izmeni in dnevno izdelajo približno 330 vozil.

Smart forfour EQ | Avtor: PRIMA PRIMA

Zaradi krčenja proizvodnja so bili primorani prilagoditi tudi število zaposlenih. Odpustiti nameravajo približno 450 ljudi, odhodi pa potekajo tako, kot so načrtovali, so pojasnili.

Tovarna Revoz Revoz Avto Revoz v obdobju velikih sprememb za šefa ustoličil Slovenca z izkušnjami

"Glede obetov za prihodnost ne moremo dati nobenih konkretnih informacij, saj je trenutna situacija zelo negotova, predvsem zaradi oskrbe s polprevodniki in globalnega prestrukturiranja avtomobilske industrije," so še sporočili iz Revoza.

Revoz je imel konec februarja približno 2100 zaposlenih. Sindikalist Slavko Pungeršič je za STA napovedal, da bo odpuščanje približno 450 delavcev postopno, načrt pa je, da naj bi v Revozu konec leta zaposlovali približno 1600 ljudi.

Tovarna Revoz Slovenija Revoz v ta ukrep prisiljen mesec prej. Odpuščenih bo 450 delavcev.

Kot so v Revozu poudarili ob januarski napovedi prehoda na eno proizvodno izmeno, krizi s polprevodniki še vedno ni videti konca, proizvodnja električnega smarta se zaustavlja, razmere na trgu so negotove. Dodali so, da bodo proizvodnjo predvidoma skrčili z aprilom, prehod na eno proizvodno izmeno pa so morali nato prestaviti na 28. februar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.