Avto
849 ogledov

S čistili za posodo ne perite avtomobila

Pranje avtomobila
1/11
Gregor Prebil
Najpogostejše napake, ki jih lastniki vozil delajo pri čiščenju karoserije, so pranje na vročem soncu in uporaba preveč agresivnih čistil. Ker je na kolesih in pragovih vozila največ umazanije in peska, mora pranje avtomobila potekati od strehe navzdol.

Pravilna nega ohranja avtomobil v dobri kondiciji in podaljša njegovo življenjsko dobo. Dobro negovan avtomobil je možno prodati hitreje in dražje.

Čeprav se zdi, da zna oprati avtomobil prav vsak, obstajajo za pranje pravila, ki se jih je treba držati.

Hišna čistila pustite v kuhinji

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Za temeljito čiščenje avtomobila ni dovolj le znanje, potrebujemo tudi prava čistila. Pogosta napaka pri domačem ročnem pranju vozil je uporaba kuhinjskih čistil. Čistilnih sredstev za pranje posode ne smemo uporabljati za pranje vozil, ker vsebujejo preveč razmaščevalnih sredstev, ki odstranijo razno zaščito na vozilih, kot so voski, polimeri in UV zaščitna sredstva.

Ker je vozilo sestavljeno iz različnih materialov, kot so lak, guma, plastika, steklo, krom …, je za kakovostno vzdrževanje potrebnih več različnih čistil. Sestava čistil je prilagojena točno določenemu namenu oziroma točno določenemu materialu, zato je z njimi čiščenje različnih površin bolj učinkovito. Obstajajo sicer tudi univerzalna avtomobilska čistila, ki delo opravijo
dobro, a zaradi drugačne sestave ne tako intenzivno, zato tudi njihov učinek traja manj časa.

Od strehe navzdol

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
V tokratnem članku smo se osredotočili na zunanje pranje avtomobila. Avtomobil vedno čistimo od strehe navzdol. Pri čiščenju uporabimo različne gobe in krpe zato, ker je avto pri kolesih in pragovih najbolj umazan. Pri pranju tega dela vozila ostane na gobi največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo avtomobila. Avtomobil je priporočljivo oprati tudi s podaj (dno vozila), saj s tem dobro zaščitimo tiste dele vozila, ki so pozimi najbolj izpostavljeni soli in pesku.

Ko je vozilo čisto, a še mokro, ga obrišimo z brisalcem, ki ima silikonsko gumo, da odstranimo večji del vode. Ne smemo pozabiti obrisati s kritih delov med vrati in prtljažnim pokrovom. Za zaključek avtomobil obrišemo s krpo za nego avtomobila. Po čiščenju avtomobil temeljito prezračimo, da se v njem ne bo nabirala vlaga.

Če vozilo peremo z visokotlačnim čistilcem, moramo upoštevati navodila za uporabo. Predvsem ni priporočljivo, da curek do karoserije ne približamo na manj kot 15 centimetrov. Z njim se ne smemo preveč približati niti mehkim, gumijastim delom in izolaciji. Štirikrat na leto ob čiščenju nanesemo trdi vosek. Morebitne poškodbe zaščitnega sloja je treba odpraviti takoj.

Aluminijasta platišča, plastika in krom

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Zavorne obruske in umazanijo iz aluminijastih platišč naj bi odstranili vsakih 14 dni. Za čiščenje uporabimo učinkovito specializirano čistilo, ki ne vsebuje kislin, da ne poškoduje materiale, iz katerih so narejena platišča. Čistilo napršimo na platišča in počakamo, da se obarva, kar pomeni, da je učinkovalo na umazanijo. Nato čistilo speremo z visokotlačnim čistilcem. Za težje dosegljive dele uporabimo gobo iz mikrovlaken. Po čiščenju je treba ob začetku vožnje večkrat uporabiti zavore, da jih osušimo. Kromiranih delov je na avtomobilih čedalje več in so najbolj občutljiva za čiščenje. Zanje so na voljo posebna čistilna sredstva, ki zarjavelim ali matiranim kromiranim delom vračajo lesk . Plastične dele čistimo med pranjem karoserije, sijaj pa jim povrnemo s posebnim gelom za nego plastike, ki je tudi v dežju obstojen tri mesece.

Rja

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Tudi za rjo obstaja čistilo. Odstrani t.i. letečo rjo ali kovinski prah ter ostružke rje, ki so prilepljeni na lak . Če se rja pojavi na nezaščitenih železnih delih, se jo lahko odstrani, a se čez čas spet pojavi. Načeto rjasto pločevino mora popraviti klepar. Letečo rjo se odstrani s posebnim plastelinom, madeže od rje pa z odstranjevalcem leteče rje.

Tekstilne strehe

Tekstilnih streh in zložljivih streh ne smemo negovati enako kot negujemo lakirane površine. Če hočemo streham zagotoviti dolgo uporabno dobo, jih moramo vzdrževati redno. Platneno streho dobro operemo z avtomobilskim šamponom, jo speremo z obilo vode ter posušimo. Madeže očistimo s krtačo in brez agresivnih čistil, kakršen je na primer klor. Nato streho premažemo z impregnacijskim sredstvom za platnene strehe in tekstil. Tako bo streha suha tudi v mokrih in vlažnih razmerah. Če je streha zgolj prašna, uporabimo krtač o, s katero krtačimo v smeri tkanine.
Avtomatskih avtopralnic se izogibajte.

Komentarjev 2
  • spenjac 20:15 10.oktober 2014.

    To je prikrito oglaševanje oziroma product placement, kar je prekršek. Tega je na žurnalu precej.

  • YaKo 09:40 10.oktober 2014.

    A je tole članek ali reklama za S***x?