Avto
19945 ogledov

S klimatskimi napravami nategnili ves svet, verjetno tudi vas

Klimatska naprava Saša Despot
Sklicevanje na naravo je bilo vsa ta leta očitno le laž.

Saj ni res! Po letih prerekanj, kako je potrebno zamenjati staro hladilno sredstvo v klimatskih napravah, ker je preveč škodljivo za okolje, se je sedaj izkazalo, da ima tudi novo hladilno sredstvo hudo pomanjkljivost. 

Nemška zvezna agencija za okolje je izdala opozorilo o možnem negativnem vplivu hladilnega sredstva R1234yf, ki se zadnja leta uporablja v skoraj vseh novejših klimatskih napravah, vključno z avtomobilskimi in toplotnimi črpalkami. Novo sredstvo namreč vsebuje trifluoroocetno kislino (TFA), ki se v okolju zelo težko razgradi. Še posebej problematično je, če zaide v vodo.

Agencija je zato posvarila pred trditvami, da je R1234yf ustrezno sredstvo in še posebej avtoindustrijo pozvala, naj čim prej napravi prehod na sisteme, ki za hladilno sredstvo uporabljajo povsem nevtralni ogljikov dioksid. Takšen sistem že uporablja koncern Daimler, potem ko se je - sicer iz drugačnih razlogov - več let boril proti zahtevam regulatorjev in s starega sredstva R134a, ki povzroča toplogredni efekt, ni želel preklopiti na precej dražjega R1234yf. 

Klimatska naprava Avto Vozniki bodo zaradi 400-odstotne rasti cene zašvicali

Za slednjega imata monopol nad proizvodnjo le dve podjetji na svetu, zato je posledično zelo drag, Evropska unija pa je poleg popolne prepovedi uporabe v novih avtih, ki je stopila v veljavo leta 2017, prehod spodbudila tudi z visokimi dajatvami na staro sredstvo, zato je polnjenje starejših klimatskih sistemov danes precej dražje, kot je bilo še nedolgo nazaj.

A očitno so se težave le preselile iz zraka v vodo. "Iz pitne vode je TFA izredno težko odstraniti, zato se moramo vsakršnim vnosom na vsak način izogniti," po poročanju Frankfurter Rundschau svari nemška agencija. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • blayo 20:18 07.julij 2018.

    Ista fora kot z neosvinčenim becinom... nekdo je pač močno lobiral in podmazoval, mi smo pa pač v končni fazi verjeli pravljicam...

  • maresem 19:23 07.julij 2018.

    Nabijem vas na kurac vse znanstvenike, politike, mafijo,... ker so vsi isto govno. Danes strupen dizel, včeraj bil neooporečen itd... za mnoge stvari je podobno. Nategujete folk, kot magarce.

  • Snežinko 10:29 07.julij 2018.

    Pa saj se je že od začetka vedelo, da je prehod na ta slavni novi plin izključno zlobirana zadeva (tako, kot prehod na veleslavne TDI dizle). Nemalo proizvajalcev je opozarjalo, da je plin hudo vnetljiv v primeru nesreč, pa so ...prikaži več ga vseeno uzakonili. Povsod samo korupcija...le zakaj bi bilo tu kaj drugače?