Avto
30 ogledov

S1 je Audijeva najmanjša raketa

Audi S1
1/12
Žurnal24 main
Audi je z uradnimi fotografijami in podatki najavil skorajšnji prihod male žepne rakete, modela S1. Njegovi odliki močan motor in štirikolesni pogon. Vsi z imenom niso zadovoljni.

Kot dokazujejo fotografije modela S1, se za celotni model A1 v Ženevi obeta nekaj medgeneracijskih sprememb, med drugim z rahlo drugačnimi svetili. 

Prvega serijskega S1 v zgodovini (S1 je bil sicer že izvenserijska reli raketa v 80. letih) bo poganjal dvolitrski stroj, ki ga poznamo iz golfa GTI ali leon cupre, v najmanjšem audiju pa bo proizvedel 170 kilovatov moči (231 KM) in 370 njutonmetrov navora. Pospešek do prve stotice je 5,8 sekunde, največja hitrost je omejena na 250 kilometrov na uro. Tovarniško izmerjena poraba je 7,0 litra, izpust pa 162 gramov ogljikovega dioksida. Uradne fotografije avtomobil predstavljajo zgolj z ročnim menjalnikom, prav tako v uradnem sporočilu Audi ničesar ne pove o dvosklopčni avtomatiki, tako da gre pričakovati njen prihod nekoliko kasneje.

Za stabilnost hitrega malčka bo skrbel štirikolesni pogon quattro, ki deluje po principu hidravličnega prenosa moči prek več sklopk, pozna tudi tako imenovani vektorski nadzor navora v ovinkih. Podvozje je dodatno prilagojeno za zahtevne naloge z novo zadnjo zasnovo, avto stoji na 17-palčnih kolesih, opcija so tudi za palec večja.

Avto se seveda na videz dovolj razlikuje od standardnega A1, da se ve, s čim imamo na cesti opravka. Poleg ekskluzivnih barv in klasičnih "športnih" dodatkov na zunanjosti, vključno s štiricevnim zadkom in velikim spojlerjem, je posebna tudi notranjost z bolj izbranimi materiali in logotipi s črko S.

S1 bo na voljo tako v tri- kot petvratni različici S1 sportback, v pozni spomladi pa ga bodo v Nemčiji že lahko zapeljali v svoje garaže za 29.950 oziroma 30.800 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.