Avto
16 ogledov

Saab po životarjenju v stečaj

Saab 9-5 Žurnal24 main
Švedski avtomobilski proizvajalec Saab je danes vložil predlog za stečaj družbe, je sporočilo pristojno okrajno sodišče v Vanersborgu. Kot so ob tem pojasnili v nizozemski družbi Swedish Automobile (Swan), ki je lastnik Saaba, so se za ta korak odločili, potem ko je postalo jasno, da je posel s Kitajci padel v vodo.

V Swanu so v današnji izjavi za javnost opozorili, da je nekdanji lastnik Saaba, ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (GM), v soboto zavrnil vse predloge, s katerimi bi lahko rešili švedsko podjetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi nepopustljivosti GM se je kitajsko avtomobilsko podjetje Zheijang Youngman Lotus Automobile odločilo, da prekine pogovore o financiranju oziroma sodelovanju pri reorganizaciji Saaba. Predlog za stečaj je tako postal najboljša možnost za vse Saabove upnike, so sklenili v nizozemski družbi.

Na omenjenem švedskem sodišču so ob tem pojasnili, da je predlog za stečaj vložil izvršni direktor Swana Victor Muller osebno, pričakuje pa se, da bo potrjen v kratkem času.

Saab se je za preživetje boril dve leti. Aprila je bilo podjetje prisiljeno ustaviti proizvodnjo, saj je zaradi neplačanih računov dobaviteljem ostalo brez potrebnih avtomobilskih delov.

Letos sta bili sicer kitajski družbi Pang Da in Zheijang Youngman pripravljeni prevzeti švedskega proizvajalca avtomobilov za sto milijonov evrov, a je GM to preprečil, saj ni želel pristati na prenos tehnoloških licenc. Ameriška družba je nasprotovala tudi predlogom, po katerih bi Saab reševal le Youngman.

Ameriški avtomobilski velikan, ki je Saab Swanu, oziroma tedaj še Spykerju, prodal lani, je trdil, da bi prodaja intelektualne lastnine kitajskim tekmecem škodila njihovim interesom na Kitajskem, ki je njihov ključni trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.