Avto
30 ogledov

Saab bankrotiral

Saab 9-4X
1/14
Žurnal24 main
Švedski proizvajalec avtomobilov Saab je od sodišča zahteval postopek za začetek nadzorovanega bankrota in prostovoljne reorganizacije. Švedi čakajo na obljubljene investicije s strani dveh kitajskih podjetij.

Saab, ki ga je po tem, ko je roke dvignil General Motors, na začetku leta 2010 pred propadom rešil nizozemski proizvajalec športnih avtomobilov Spyker, je imel v zadnjih mesecih spet velike finančne težave.

Proizvodnja vozil v tovarni na Švedskem od aprila naprej praktično stoji, saj dobavitelji, dokler ne dobijo plačila, podjetju ne izročajo materiala za sestavo avtomobilov. Podjetje prav tako delavcem dolguje plače za mesec avgust. Iz Saaba so sicer že junija sporočili, da sta dve kitajski podjetji, Pang Da Automobile in Zhejian Youngman Lotus Automobile, pristali, da skupaj prevzameta večinski lastniški del v podjetju, da priznani švedski proizvajalec avtomobilov ne bi propadel. Na njihovo žalost se kitajske oblasti o tem primeru prevzema še niso izjasnile.

Švedski časopis Dagens industri je povzel nekaj virov, ki trdijo, da Youngman ne bo dobil popolnega dovoljenja kitajskih uradnikov za poslovno sodelovanje. Pri Saabu so od švedskega sodišča zahtevali, naj imenuje administratorja, s katerim bo uprava sodelovala pri reorganizaciji podjetja. Načrt rešitve podjetja naj bi predstavili v naslednjih treh tednih.

V fotogaleriji zgoraj si lahko ogledate nekaj legendarnih Saabovih modelov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.