Avto
33 ogledov

Saabu še kar ugašajo luč v predoru

Saab 9-5 Žurnal24 main
Z oživitvijo Saaba očitno spet zelo slabo kaže, saj je novi kitajski lastnik že plačilno nesposoben. Švedska saga z vzponi in predvsem padci se torej nadaljuje.

Kitajski National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ki je lastnik švedskega avtomobilskega proizvajalca Saab, je očitno plačilno nesposoben. Švedsko sodišče je namreč od upnika prejelo zahtevo za uvedbo insolvenčnega postopka v kitajski družbi.

Okrajno sodišče v švedskem Vaenersborgu bo o prihodnosti NEVS odločalo 18. septembra, je danes pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Mona-Lisa Johansson. V podjetju medtem novice še niso komentirali.

NEVS je bi z namenom, da kupi Saab, ustanovljen junija 2012. Družba je v 78-odstotni lasti hongkonškega specialista za alternativne vire energije National Modern Energy Holdings in 22-odstotni lasti kitajskega pristaniškega mesta Qingdao. Podjetje je proizvodnjo Saaba znova pognalo šele konec lanskega leta, ajo je moralo že maja letos prekiniti. Izdelovali so zdaj že precej ostareli model 9-3, pa še to le po šest vozil na dan.

Finančne težave kitajske družbe so se začele v zadnjih mesecih stopnjevati, kar je sprožilo hudo zaskrbljenost predstavnikov sindikatov in zgodovinskega industrijskega mesta Trollhattan. V tem mestu namreč NEVS zaposluje 250 ljudi.

Saab se tako tudi pod novim lastnikom nikakor ne more izviti iz težav. Švedski proizvajalec avtomobilov je predlog za stečaj vložil decembra lani, potem ko se je za preživetje boril dve leti. Na robu bankrota je bil že, ko ga je ameriški avtomobilski proizvajalec GM leta 2010 prodal nizozemski družbi Swedish Automobile - takrat še Spyker - za 400 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.