Avto
43 ogledov

Sanke v avtu smrtno nevarne

Smuči in sanke Boštjan Tacol
Varnost. Nepravilno naložena smučarska oprema je smrtno nevarna. Za pakiranje si vzemite čas.

Golf karavan je s hitrostjo 50 km/h treščil v oviro. Smuči, ki so bile položene v prostor med sedeži, so se katapultirale naprej. Nepritrjene sani so silovito udarile v vrat potnika pred njim. Prosto ležeči nahrbtnik s smučarskimi čevlji je poletel in razbil vetrobransko steklo, saj je zaradi pospeška njegova masa znašala 50-kratnik osnovne. To so rezultati testnega trčenja avtomobila, polnega smučarske opreme, ki ga je opravilo nemško združenje ADAC.

"Smuči sodijo na streho avtomobila na posebni smučarski prtljažnik ali v strešni kovček. Če opremo vseeno prevažamo v avtomobilu, jo je treba dobro pritrditi, da se ne more premikati. V nasprotnem primeru lahko že pri agresivnem zaviranju poškodujejo potnike, v primeru trka pa so lahko posledice katapultiranja smrtno nevarne," opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan iz AMZS.

Pred potjo na smučišče si vzemite čas za varno nalaganje prtljage. Najtežje predmete vedno položite spodaj, četudi niso največji. V strešni kovček spadajo lažje stvari, saj prevelika masa na strehi zelo vpliva na stabilnost vozila. Upoštevati je treba  navodila proizvajalca kovčka in avtomobila, kovček pa vedno napolniti tako, da se z lahkoto zapre.

Za pritrjevanje predmetov v notranjosti vozila so še bolj kot elastični varni zatezni pasovi. Izkoristite posebna ušesa, ki jih ima v prtljažniku danes že večina avtomobilov, priročne so tudi vreče za smuči. Če v prtljažniku vozimo težje predmete in na zadnji klopi ni nikogar, jo lahko dodatno učvrstimo tako, da križno pripnemo zadnje pasove. Na zadnji klopi nikoli ne puščajte predmetov, položite jih na tla za prednja sedeža. "Nikakor pa ne smete pozabiti na preglednost iz vozila, prtljaga ne sme nikoli ovirati pogleda ob bokih in nazaj," dodaja inštruktor.

Pripravite se na zastoj

Če se z avtomobilom odpravljate na visokogorsko smučišče, ne podcenjujte razmer na cestah. Vozniki se preveč zanašajo na zimske pnevmatike, vendar v globljem snegu in na strmem terenu tudi te hitro odpovedo, zato imejte vedno s seboj ustrezne verige, svetuje inštruktor. V avtomobilu ne sme manjkati niti priročna lopata, po možnosti pa tudi rezervna oblačila, medtem ko odeje, topla pijača in kakšna energijska tablica pridejo zelo prav v zastoju, ki ga ne moremo predvideti. Prav zato je pomembno, da se na pot vedno odpravimo s polnim rezervoarjem goriva.

Komentarjev 1
  • ttrubadur 09:06 30.december 2012.

    Sam pe še vedno pravim, da je dolg jezik sovoznice najnevarnejša zadeva, ki jo lahko postaviš v kabino. Zanimivo, da še ni nobene analize, koliko nesreč povzročijo?