Avto
19 ogledov

Še hitrejša octavia RS

Škoda octavia RS
1/5
Škoda
Pri Škodi so po predstavitvi tretje generacije octavie konec lanskega leta in predstavitvi karavanske octavie combi v začetku leta zdaj na spletu razkrili novo športno octavio RS, ki bo javnosti premierno razkrita 10. julija na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Octavia RS je v primerjavi s staro daljša za 88 milimetrov, širša za 45 milimetrov in s 102 milimetra daljšo medosno razdaljo.

Pričakovano izrazitejša je s športnimi elementi, kot so aero body kit, aluminijasta platišča velikosti od 17 do 19 palcev, rdeče čeljusti zavor, ... Za boljšo vidljivost ima biksenonske žaromete, LED-dnevne luči, boljšo lego na cesti so zagotovili s športnim podvozjem, ki je v primerjavi z limuzino za 12 milimetrov nižje, v primerjavi s karavanom pa znižano za 13 milimetrov. Serijsko ne manjkata niti delna zapora diferenciala XDS, športni izpušni sistem s kromiranima izpušnima cevema na zadku. Znotraj je usnjen športni volan, športni sedeži, aluminijaste pedalke, RS oznake, ...

Nova octavia RS bo na prodaj v dveh karoserijskih in motornih izvedenkah, na voljo sta tudi dva menjalnika (ročni šeststopenjski in samodejni DSG z dvojno sklopko). 2,0-litrski TSI bencinski ima moč 162 kilovatov (220 KM), poznamo ga iz VW golfa VII GTI in, 2,0-litrski TDI dizelski motor pa ima moč 135 kilovatov (184 KM), poganja pa tudi VW golfa VII GTD.

V različici z ročnim menjalnikom in bencinskim agregatom je pospešek od 0 do 100 km/h 6,8 sekunde, najvišja hitrost je 248 km/h (6 km/h bolje od predhodnice), s TDI motorje in ročnim menjalnikom pa z mesta do 100 km/h pospeši v 8,1 sekunde, najvišja hitrost je 232 km/h.

Pri Škodi navajajo, da v primerjavi s staro generacijo octavie RS nova porabi 19 odstotkov manj goriva, start-stop in sistem regeneracije zavorne sile sta del serijske opreme.

Komentarjev 1
  • fordA 10:54 07.julij 2013.

    Čudoviti sta obe ! Pravi raketi bravo !