Avto
3110 ogledov

Se nam obeta nova potrošniška katastrofa?

multimedijski sistem, infozabavni sistem, infotainment, avtoradio Daimler
V Ukrajini namreč pridobivajo kar polovico žlahtnega plina neona, ki je potreben za proizvodnjo polprevodniških čipov, proizvodnja pa se je zaradi vojne povsem ustavila.

Že od začetka vojne v Ukrajini je znano, da bo ta povzročila tudi hude težave pri dobavnih verigah za različne produkte, med katerimi so tudi izdelki za avtomobilsko industrijo. Vojna v Ukrajini bi torej lahko močno paralizirala predvsem evropsko proizvodnjo avtomobilov, prav tako pa tudi proizvodnjo elektronskih naprav.

Touran Znano Avto Znano, zakaj so nekateri popularni modeli izginili iz slovenskih cenikov

Že vse lansko leto so se proizvajalci pritoževali nad pomanjkanjem polprevodniških čipov, ki so jim močno otežili izdelavo avtomobilov, kriza pa naj bi po njihovem trajala vsaj še pol leta. Vendar si tedaj nihče verjetno ni misli, da bodo lanske težave le še lep spomin na dobre čase in da bodo februarja doživeli pravo katastrofo. Izbruh ukrajinske vojne je namreč povzročil tudi prekinitve v dobavi drugih komponent, ki so nujne za proizvodno avtomobilov.

polprevodnik, elektronski čip | Avtor: Bosch Bosch

Zaostritev težav

Najprej je morala večina avtomobilskih tovarn proizvodnjo upočasniti zaradi pomanjkanja električnih kablov. Te namreč v Ukrajini izdeluje eden največjih proizvajalcev, podjetja Leoni, ki je v Ukrajini zaposlovalo okrog 7.000 ljudi. Težave s proizvodnjo kablov imata tudi druga dva velika proizvajalca kablov Fujikura in Nexans.

Avtomobilski ključi Lahke tarče Avto Kateri avtomobili imajo najboljšo zaščito pred krajo?

Vendar pa obstaja še veliko bolj resna težava, pomanjkanje neona namreč. Dva velika ukrajinska proizvajalca Ingas in Cryoin sta namreč zaradi ruske agresije ustavila proizvodnjo. Pri Reutersu so ugotovili, da oba proizvajalca zagotavljata od 45 do 54 odstotkov, torej dobro polovico svetovne proizvodnje tega žlahtnega plina. Ta je potreben za delovanje laserjev, ki so potrebni pri proizvodnji polprevodniških čipov.

polprevodnik, elektronski čip | Avtor: Bosch Bosch

Pri svetovalnem podjetju za elektronske naprave Techcet ugotavljajo, da je bilo na vsem svetu za potrebe proizvodnje elektronskih čipov proizvedeno okrog 540 ton neona. Njegovo pomanjkanje sicer ne bo ohromilo le avtomobilske proizvodnje, ampak proizvodnje vseh dobrin, ki za delovanje potrebujejo polprevodniške čipe, se pravi tudi proizvodnjo računalnikov, mobilnih telefonov in vse ostale inteligentne elektronike.

Prima električni avti Na repu Avto Avtomobilski trendi za leto 2035: Sloveniji kaže slabo

Trenutno sicer še ni znano, koliko neona imajo proizvajalci polprevodniških čipov na zalogi, zato tudi ni mogoče napovedati, kako bo prekinitev proizvodnje tega plina vplivala na proizvodnjo elektronskih naprav. V vsakem primeru bo do hudih zastojev pri oskrbi z mikročipi prej ali slej prišlo.

Nakup avtomobila Sankcije Rusiji Avto Sankcije Rusiji: Kitajcem se le smeji
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.