Avto
35077 ogledov

Sankcije Rusiji: Kitajcem se le smeji

Nakup avtomobila Profimedia
Kdo ima največ koristi od vojne v Ukrajini? Med drugim kitajski proizvajalci avtomobilov. Številke govorijo zase.

Velika večina ameriških, evropskih, japonskih in korejskih proizvajalcev avtomobilov je ustavila uvoz avtomobilov v Rusijo. Tovarne tujih, zahodnih proizvajalcev v Rusiji in Ukrajini stojijo, Rusi so celo zagrozili z nacionalizacijo tovarn, kar lahko za zahodna podjetja pomeni milijardne izgube.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon Avto Slaba novica za kupce novih avtomobilov

Po odhodu večine tujih avtomobilskih znamk iz Rusije bi lahko na njihovo mesto prišli kitajski proizvajalci avtomobilov. Od Evropejcev je v najtežjem položaju Renault, ki je tudi lastnik znamke Lada.

Geely EC Cross koncept | Avtor: Reuters Reuters

Kitajci ostajajo na ruskem avtomobilskem trgu

Volkswagen, BMW, Hyundai, Škoda, Toyota Mitsubishi, GM in drugi so med proizvajalci avtomobilov, ki so ustavili proizvodnjo v svojih ruskih tovarnah, potem ko so zahodne vlade proti državi uvedle sankcije po njeni invaziji na Ukrajino. Kitajski proizvajalci avtomobilov tega niso naredili, njihovi avtomobili pa se še naprej prodajajo na ruskem trgu.

Ni dvoma, da jim bo po odhodu konkurence z ruskega trga šlo še bolje kot prej. Hkrati so lani zabeležili precejšno rast v prodaji. Chery in Haval (Great Wall Group) imata najmočnejši položaj na lokalnem trgu. Prvi je v Rusiji lani prodal 40.874 avtomobilov, kar je 250 odstotkov več kot leta 2021. Haval mu je z 39.126 prodanimi vozili (+ 125 odstotkov v primerjavi z letom 2020), mu je tik za petami. Do petega mesta so si lani sledili Geely (24.587 vozil oz. + 59 % rast), Changan (5.705 avtomobilov, oz. - 20 % padec) in FAW s 3.137 prodanimi avtomobili (+ 17 % rast).

BMW proizvodnja, električni avtomobili EV Avto Grožnja: Toliko delovnih mest se bo izgubilo

Iz Geelyja so za Automotive News Europe sporočili, da se je njihovo poslovanje v Rusiji ni bistveno ustavilo.

Chery QQ | Avtor: Chery Chery

Kitajci morajo le počakati

"Če bodo sankcije ZDA in Evropske unije proti Rusiji ostale v veljavi dlje časa in ameriški in evropski proizvajalci avtomobilov dlje časa ne bodo poslovali v Rusiji, bodo kitajski proizvajalci avtomobilov verjetno prevzeli mesto in povečali delež na ruskem avtomobilskem trgu," Eunice Lee, ki se v analitskem podjetju Bernstein Banking posveča analizi azijskih proizvajalcev avtomobilov, citira Automotive News.

Ruski premier Vladimir Putin je v Sočiju predstavil svoje novo vozilo. Avto Ruska avtomobilska industrija se bo sesula v prah

Izvoz vozil iz Kitajske v Rusijo se je leta 2021 potrojil na 122.800 v primerjavi z le 42.700 leta 2020. Proizvodnjo v Rusijo selijo tudi Kitajci. Great Wall izdeluje avtomobile v Tuli blizu Moskvi, Geely ima tovarno v Belorusiji, ki je trenutno najbolj zvesta zaveznica Rusije. Chery načrtuje proizvodnjo v Rusiji, z lokalnimi proizvajalci se je že pogajal, podrobnosti pa niso znane.

Kitajski Wey na avtosalonu IAA v Münchnu | Avtor: Epa Epa

Rusi uvozili manj kot petino avtomobilov

Rusi niso zelo odvisni od uvoza avtomobilov iz tujine. Lani je bilo po podatkih Autostata uvoženih le 18 odstotkov od 1,67 milijona prodanih avtomobilov, preostanek je bilo izdelanih lokalno v Rusiji. Od velikih avtomobilskih proizvajalcev, ki poslujejo v Rusiji, je v najtežjem položaju Renault, ki ima preko AvtoVAZ-a v lasti znamko Lada. Februarja je imel 24-odstotni, kar je bistveno več od druge Kie (13,8 odstotka). Renault sam ni v najboljšem gospodarskem stanju, Rusija pa je drugi največji trg za francoskega proizvajalca vozil.

Proizvodnja avtomobilov v Rusiji Rusija vrača udarec? Avto Rusija vrača udarec? Avtoindustrija v strahu

V Renaultu veliko še niso govorili o svoji strategiji v Rusiji, kar ni čudno, saj je ta trg ključnega pomena za francosko znamko, čeprav strokovnjaki pravijo, da bi moral preživeti tudi to izgubo. "Povsem legitimno bi bilo, da Renault razmisli o odhodu iz AvtoVAZ-a," je za Bloomberg povedal analitik Jefferiesa Philippe Houchois. "Renault bi lahko prenesel izgubo, a zapustitev trga bi bila težka odločitev."
Vsekakor bo letošnje leto za Rusijo kritično glede proizvodnje avtomobilov. Jefferies Bank je napovedala, da se bo proizvodnja avtomobilov v državi leta 2022 zmanjšala za 70 odstotkov.
 

Komentarjev 3
  • Skias 08:30 17.marec 2022.

    Samo to vidite kako bodo podjetja izgubila. Ne vidim pa koliko delavcev, ki niso nič krivi je ostalo na cesti. Euro parlament lepo uničuje Evropsko gospodarstvo podjetja pa gledajo zraven. Kje so sedaj ti lobisti? Zakaj EU ni sprejel takih ...prikaži več sankcij za ZDA ko se grejo še hujše vojne po svetu. Velika novica je bila Rusi zajeli bolnico ob enem se je pa pozabilo na NATO, ki je v Yugi bombandiral bolnico! Skratka kako bi gledali če bi tuji vlagatelji zapustili čez noč Slovenijo?

  • Pišmevuh 15:22 16.marec 2022.

    Putin Evropo, Kitajci pa zbombardirajo Ameriko. Enotna Eu, pa bomo delali za tanko rezino kruha.

  • jakec1575 14:11 16.marec 2022.

    Ce putin nacionalizira tov a rne bodo upniki zasegli zamrznjenih 270mrd ruske centralne banke pa se premozenje vseh tajkunov. Ta scenarij se ne bo zgodil