Avto > Na Štrom
5162 ogledov

Grožnja: Toliko delovnih mest se bo izgubilo

BMW proizvodnja, električni avtomobili BMW
Študija evropskega združenja avtomobilskih dobavitelje CLEPA je pokazala, da bi zaradi radikalnega zmanjšanja proizvodnje motorjev na notranje zgorevanje lahko v Evropi v naslednjih petih letih izgubili do 350.000 delovnih mest.

Avtomobilski sektor v trinajstih državah EU trenutno predstavlja več kot pet odstotkov zaposlitev v proizvodnih dejavnostih, več kot 60 odstotkov od teh pa je zaposlenih pri pogodbenih podizvajalcih avtomobilskih znamk.

BMW proizvodnja, električni avtomobili Intervju Avto Še dolgo bo trajalo, preden bodo ljudje postali nepotrebni

V vseh 27 članicah EU sami avtomobilski proizvajalci trenutno zaposlujejo okrog 1,2 milijona, njihovi pogodbeni parterji pa še 1,7 milijona ljudi. Od teh je okrog 600.000 ljudi zaposlenih neposredno pri dobaviteljih komponent za motorje na notranje zgorevanja in z njimi povezanih sklopov. Kot kažejo izidi študije, se bo njihova proizvodnja postopoma zmanjševala, do česar bo prišlo predvsem v desetletju med 2030 in 2040. To pa se bo seveda odrazilo na zaposlovanju.

BMW proizvodnja, električni avtomobili | Avtor: BMW BMW

Trije scenariji

Spomnimo, da so težnje po doseganju klimatske nevtralnosti do leta 2050 neposredno povezane z zmanjševanjem emisij v avtomobilskem sektorju. Do leta 2035 se bodo tako morale emisije osebnih vozil in lahkih gospodarskih vozil zmanjšati za 100 odstotkov glede na današnje vrednosti, kar de facto pomeni prepoved motorjev na notranje zgorevanje. Ta odločitev bo gotovo dramatično prizadela življenja stotisočev ljudi, ki so neposredno ali posredno odvisni od proizvodnje motorjev na notranje zgorevanje.

Zastava 750 fičo na elektriko Cena Avto Zastavin fičo se vrača - na elektriko!

Študija je upoštevala več scenarijev z različnim tempom tranzicije v električno mobilnost. Prvi predvideva, da bodo motorje na notranje zgorevanje še nekaj časa izdelovali in jih uporabljali v blagih in pravih hibridnih sklopih. Drugi scenarij predvideva, da bodo motorji na notranje zgorevanje ostali le še v priključno hibridnih sklopih, tretji pa predvideva radikalni prehod na avtomobile z ničnimi lokalnimi emisijami.

Proizvodnja renault clia v Revozu v Novem mestu. | Avtor: Renault Renault

Proizvodnja volkswagna ID.3 Avtomobilska industrija Avto Avtomobilska industrija: Zatišje pred nevihto

Ta je pokazal, da bi popolni prehod na elektromobilnost do leta 2040 ukinil več kot pol milijona delovnih mest. V sektorju proizvodnje motorjev na notranje zgorevanje bi to pomenili do 84-odstotni upad delovne sile v primerjavi s trenutnim stanjem. Največji padec števila delovnih mest predvidevajo za obdobje med 2030 in 2035, ko naj bi delo izgubilo več kot 350.000 ljudi.

Nove možnosti

Vendar pa študija predvideva tudi odpiranje novih možnosti zaposlitve. Med novimi delovnimi mesti jih naj bi bilo največ pri proizvodnji komponent za električne baterije in baterij samih. Zato, pozivajo pri CLEPA, je pomembno, da EU močno investira v razvoj električnih baterij in gradnjo tovarn za njihovo proizvodnjo v Evropi. Na ta način bi lahko v Evropi do leta 2040 ustvarili novih 224.000 delovnih mest.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon Avto Slaba novica za kupce novih avtomobilov

To bo deloma ublažilo udarec prehoda na elektromobilnost, vendar ne popolnoma, saj bo brez dela v avtomobilskem sektorju kljub temu do leta 2040 ostalo  okrog 275.000 ljudi. Študija namreč izpostavlja tudi dejstvo, da ne bodo prav vsi, ki delajo v proizvodnji motorjev na notranje zgorevanje, lahko prešli na proizvodnjo komponent za električne avtomobile, saj bo ta zahtevala drugačne kvalifikacije in poznavanje novih tehnologij, prav tako pa bo proizvodnja električnih komponent potekala v drugih tovarnah kot proizvodnja motorjev na notranje zgorevanje.

BMW proizvodnja, električni avtomobili | Avtor: BMW BMW

slovenija24.11.08, nek, nuklearna elekrarna krsko, krsko, foto: nik rovan Raziskava Pod streho Toliko Slovencev podpira jedrsko energijo za proizvodnjo elektrike
Komentarjev 3
  • Graciela_Landrum 10:17 30.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Pallialita
    Pallialita 23:49 29.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jakec1575 22:50 29.december 2021.

    Neumnost na kvadrat. Namesto, da bi se kaka znamka usmerila v vodikovo celico. pa bi imeli kombinirano baterije, avte na vodik.