Avto
17222 ogledov

Avtomobilska industrija: Zatišje pred nevihto

Proizvodnja volkswagna ID.3 Epa
Po mnenju strokovnjakov je dogajanje okoli pomanjkanja magnezija "zatišje pred nevihto". Pomanjkanje se bo zgodilo z veliko verjetnostjo. Edina država, ki lahko prepreči magnezijevo krizo, je Kitajska.

Pred kratkim smo pisali o opozorilih pred pomanjkanjem magnezija. "Pričakuje se, da bodo sedanje zaloge magnezija v Nemčiji, pa tudi v vsej Evropi izčrpane najkasneje v nekaj tednih. Najkasneje do konca novembra 2021," je v nedavno objavljenem stališču opozorilo nemško Združenje za kovine.

Čip polprevodnik vezje Čipi Avto So proizvajalci vozil res "100 let za opicami"?

Združenje je nemško vlado pozvalo, naj "nujno začne diplomatske pogovore s Kitajsko", da bi zagotovilo dobavo magnezija za nemško industrijo. V primeru ozkega grla oskrbe, grozijo "velike izgube v proizvodnji".

Magnezij razširjen po vsem avtomobilu

Lahko kovino najdemo v številnih komponentah. Uporablja se v različnih zlitinah, iz katerih so izdelane karoserije vozil, posode za gorivo, zavore, prečni nosilci, vzmetenja koles ali sama kolesa. Preprosto, kjerkoli so njegove prednosti ustrezne.

BMW proizvodnja, električni avtomobili Nove težave Avto Se nam obeta še manj avtomobilov?

Če magnezija zmanjka, ne bo mogoče izdelati vseh teh komponent. Analitik Barcleayja Amos Fletcher je jasen: "Če se bodo zaloge magnezija zmanjšale, bo treba ustaviti vso proizvodnjo avtomobilov." Glavna težava je, da 85 % magnezija prihaja iz Kitajske. Zaradi energetske krize je Kitajska korenito omejila svojo proizvodnjo.

Proizvodnja renault clia v Revozu v Novem mestu. | Avtor: Renault Renault

Težave po novem letu

Proizvodnja magnezija na Kitajskem je trenutno približno na polovici običajne ravni. Naraščajoče cene premoga in električne energije so kitajske talilnice prisilile, da so zmanjšale proizvodnjo, nekatere so tovarne celo zaprle. Kitajska je nekaterim proizvajalcem magnezija dovolila, da nadaljujejo proizvodnjo, vendar tega ni dovolj, da bi bistveno ublažili pomanjkanje. Posledično so cene padle z rekordnih vrednosti, kljub temu pa so še vedno več kot dvakrat višje od cen v januarju.

Proizvodnja volkswagna ID.3 Avto VW: Tako malo avtomobilov niso izdelali že 63 let!

Prvi veliki proizvajalci avtomobilov so se na težavo že odzvali. Delničarje željo pomiriti, da pomanjkanje magnezija ne ogroža proizvodnih načrtov. Iz proizvajalcev avtomobilov Stellantisa in BMW prihajajo izjave, da nimajo težave z dobavo. Drugi proizvajalci avtomobilov pa izjavljajo, da bodo zaloge zdržale do začetka leta 2022.

Do konca leta 2021 torej ne pričakujejo težav, leto 2022 pa bo to postala resna težava. "Trenutno ne moremo napovedati, ali bo pomanjkanje magnezija, ki se bo zagotovo zgodilo, večje od pomanjkanja polprevodnikov," je dejal vodja nabave pri Volkswagnu Murat Aksel.

BMW proizvodnja, električni avtomobili | Avtor: BMW BMW

Avto, nakup, avtosalon Konec popustov Avto Več kot leto dni čakanja na nov avtomobil

"Zelo smo zaskrbljeni, da bomo vpliv pomanjkanja začeli čutiti že čez nekaj tednov," pa pravi Jonathan O'Riordan, direktor mednarodne trgovine pri ACEA (Združenje evropskih proizvajalcev vozil). Iz nemškega podjetja ZF, pri katerem magnezij uporabljajo za izdelavo menjalnikov in volanov, so sporočili, da iščejo nove vire magnezija v drugih državah, vendar pa so nadomestila za izgubo kitajskih zalog omejena. "Pred nevihto je vedno zatišje," je povedala Teresa Schad, tiskovna predstavnica nemškega združenja WV Metalle.
 

Komentarjev 3
  • Boris 16:55 12.november 2021.

    Nova realnost (ki ni nepričakovana), posiljena in zahtevana stalna rast, tehnika na višku, surovin pa NIKOLI VEČ NE BO DOVOLJ ZA VSE. Denar sam ne bo dovolj, korupcija bo edina sekundarna družbena ureditev za bogate.

  • jakec1575 13:34 12.november 2021.

    gospodarska vojna v vsem svojem sijaju. evo vam globalizacije.

  • rd2dmk2 10:48 12.november 2021.

    u groza, grem hiter nabavt celo škatlo magnezija, kaj bo potem z mojim srcem, pa krče in mravlinčenje pa ojoj kaj bo zmano .. saj sploh ne upam več pogledat tv, mi grozijo da bom brez magnezija prej umrl kot od covida.