Avto
78588 ogledov

Rusija vrača udarec? Avtoindustrija v strahu

Proizvodnja avtomobilov v Rusiji Epa
Tuja podjetja eden za drugim zapirajo trgovine in tovarne v Rusiji. Avtomobilska industrija ni izjema. Vendar pa imajo Rusi močno orožje, ki se ga bojijo pri združenju evropskih proizvajalcev vozil ACEA.

Rusi so namreč zagrozili, da lahko 'nacionalizirajo' tovarne tujih proizvajalcev vozil. Pri ACEA so opozorili, da se proizvajalci avtomobilov in tovornjakov bojijo, da bodo njihove tovarne v Rusiji zaplenili. Rusi tam utegnejo izdelovati opremo za vojsko.

Proizvodnja volkswagna ID.3 Avtomobilska industrija Avto Avtomobilska industrija: Zatišje pred nevihto

Trenutno so praktično vse tovarne tujih proizvajalcev avtomobilov v Rusiji oziroma Ukrajini zaprte in v njih ne proizvajajo avtomobilov. Eric-Mark Huitema, vodja Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA), je nad situacijo izjemno zaskrbljen. Prepričan je, da lahko proizvajalci avtomobilov izgubijo tovarne – in s tem svoje milijarde evrov vredne naložbe vanje.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon Avto Slaba novica za kupce novih avtomobilov

Proizvodnja avtomobilov v Rusiji | Avtor: Epa Epa

Nacionalizacija tovarn za potrebe vojske

In ne samo to – obstaja resnična bojazen, da bo Rusija želela te tovarne uporabiti v vojaške namene, natančneje za proizvodnjo opreme za vojsko. Znano je, da logistika ruske vojske v Ukrajini propada. Med razlogi je zastarela in neustrezna tehnologija.
»V Rusiji je že kar nekaj tovarn, ki naj bi bile zasežene za proizvodnjo vojaške opreme. Za zdaj so to večinoma lokalne tovarne. Vendar pa se v Rusiji proizvaja precej tovornjakov. Volvo ima na primer tam veliko tovarno. Če se bodo začeli ruski tovornjaki kvariti, lahko zaplenijo tovornjake iz tovarne," je za nizozemski radio BRN povedal vodja ACEA.

Proizvodnja avtomobilov v Rusiji | Avtor: Epa Epa

Renault v nezavidljivem položaju

Huitema je omenil AB Volvo. Slednji je v Rusiji ustavil prodajo tovornjakov in tudi njihovo proizvodnjo, ki je potekala v edini ruski tovarni te znamke v Kalugi. Ta tovarna se nahaja manj kot 200 kilometrov od Moskve in zaposluje okoli 700 ljudi. Letno proizvede okoli 32.000 tovornjakov. V Rusiji tovorni oddelek AB Volvo ustvari približno tri odstotke svoje prodaje. Volvo je prav tako prenehal uvažati avtomobile v Rusijo – in to kot prvi od velikih avtomobilskih proizvajalcev, ki so se mu kasneje pridružili še drugi, tudi največji igralci Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Nissan, Subaru, Mitsubishi in Toyota.

BMW proizvodnja, električni avtomobili EV Avto Grožnja: Toliko delovnih mest se bo izgubilo

Proizvodnja avtomobilov v Rusiji | Avtor: Epa Epa

Na drugi strani je v zelo zapleteni situaciji francoski Renault, saj je lastnik znamke Lada, v Rusiji pa proizvaja tudi izjemno priljubljenega dacio Logana MCV. Daimler Truck v Rusiji izdeluje tovornjake. Tam imajo na primer veliko tovarno tudi Hyundai Group, češka Škoda, Ford ter Mitsubishi Motors, ki v skupnem podjetju s PSA Peugeot Citroën proizvaja več modelov.

Komentarjev 38
  • Avatar F16
    F16 20:38 15.marec 2022.

    Prav je tako. Če lahko eu zaplenja zakaj ne bi Rusi? Je pa gospodarsko udarec. Tudi naše gospodarstvo temelji na avtomobilski. Tud nas minister bademajster se bo utapljal, nau denarja za bone. Hvala Janez za vse. Zaplenjanje ti gre dobro. ...prikaži več Se spominjamo tvojega obiska v Hitu Gorica, ko si osebno plenil in iz trezorja nalagal v kombi milice.

  • Andrej Kranjc 06:31 15.marec 2022.

    In vrtite neumno propagando. Ali se vi zavedate koliko tovarn orozja in remontnih zavodov ima rusija? Prevec za svoje potrebe. Ali mislite da se fabrika kar prenameni cez noc? Da so stroji enaki? Kar se tice nacionalizacije bil bi korak ...prikaži več v pravi smeri kod povracilni ukrep samo ne verjamem da imajo kaj za poceti z tovarno...

  • Avatar Denzella
    Denzella 19:45 14.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m