Avto
11 ogledov

Se znate boriti s cestnimi luknjami?

Cestna luknja Profimedias
Pričetek pomladi poleg cvetočih rožic prinese s seboj tudi cvetoče ceste, ki so zaradi pomanjkljivega vlaganja v vzdrževanje pri nas še posebej pereč problem. Veste res vse o tem, kako se soočiti z luknjami na cesti?

"Dobro napolnjena pnevmatika je vaš najboljši obrambni ščit proti cestnim luknjam," pravijo pri ameriškem Allstate Roadside Service, ki opravlja podobno poslanstvo, kot slovenski AMZS. Z nekaj pozornosti in dobro vzdrževanjim vozilom lahko voznik ohrani svoj avto v dobri kondiciji tudi v teh najbolj kritičnih tednih, ko asfalt kaže svojo najslabšo podobo. 

PREBERITE ŠE:

Pisali smo že o tem, da boste od vzdrževalca ceste le stežka iztožili škodo, ki nastane na vašem avtomobilu. Vseeno pa je trd stik s cestno luknjo za avto vse prej kot neškodljiv, tako mehaniki znajo povedati, da zaradi vožnje po slabih cestah pri avtomobilu pričnejo prej ali slej popuščati nekateri deli podvozja, kot so nosilne roke, vzvodi končnikov volana, amortizerji, platišča in seveda pnevmatike. Popravilo lahko precej udari po denarnici.

Kako torej v boj z luknjami:

  • Imejte pravilno napolnjene pnevmatike.
  • Vozite za ostalimi na primerni razdalji, da boste lahko še pravi čas opazili luknjo in se ji varno izognili.
  • Če se luknji ne morete izogniti, upočasnite, a čez luknjo nikar ne zapeljite z nogo na zavori, saj bo zaradi zavrtih koles nastala precej večja škoda na podvozju.
  • Ko zapeljete čez luknjo, krmilo držite trdno, da lahko ohranite nadzor nad vozilom.
Komentarjev 6
  • DasAuto 15:31 21.marec 2015.

    pelji se po baški grapi, boš svoje mnenje hitro spremenil. če bi bile ceste samo tako slabe, kot so v lj, potem se marsikdo ne bi toliko pritoževal

  • PasjiDrekiVsepovsod 06:27 21.marec 2015.

    Pišejo pa vedno samo kako poškoduješ avtomobilček.Kaj pa enosledna vozila...tam poškoduješ največ sebe.Banda slovenska.

  • tecumseh_1975 14:10 20.marec 2015.

    vse se da verjemi. lahko v pravilnik napišejo tudi da je dovolj če je cesta napol makadam.