Avto
86 ogledov

Seat razkril peto generacijo ibize

Seat ibiza
1/18
Seat
Še pred javnim razkritjem na ženevskem avtomobilskem salonu so se pri Seatu odločili razkriti novo generacijo ibize. Izdelana je na prilagodljivi MQB platformi, k nam pa prihaja poleti.

Čeprav križanci narekujejo tempo prodaje, pa bo leto 2017 tudi v znamenju manjših kombilimuzin. Na trg prihaja nova Fordova fiesta, novi VW polo in nova Seatova ibiza. To je že peta generacija "španske" kombilimuzine, ki so jo pri koncernu Volkswagen razkrili v torek zvečer.

Narejena je na povsem novi platformi MQB, prilagojeni za najmanjša vozila koncerna Volkswagen, kar je omogočilo tudi vgradnjo novih motorjev in tehnologij. Avto je nastal iz nepopisanega lista papirja. Videz ne prinaša presenečenj, saj so oblikovne poteze in dizajnerski elementi povzeti po hišnih modelih. Spremembe v primerjavi s prejšnjo generacijo so vseeno zajetne. Linije so zdaj bolj ostre in usklajene z večjim leonom.

Modernejša in bolj premium

V notranjosti so naredili korak naprej pri kakovosti materialov. Armaturna plošča je povsem nova. V središču je velik zaslon na dotik (5- ali 8-palčni) z gumbi in stikali za upravljanje z najbolj pomembnimi funkcijami s podoro povezljivosti (apple carplay in android auto). Peta generacija je v primerjavi s predhodnico širša za 8,7 centimetra, medosje je podaljšano za 9,5 centimetra, kar pomeni več prostora za potnike v kabini. Zaradi večje širine so lahko v vozilo namestili večje in širše sedeže in s tem izboljšali udobje vožnje.

Večji je tudi prtljažnik, ki zdaj meri 355 litrov ali 63 litrov več kot prej in je zdaj med največjimi v razredu.

Nov štirivaljni motor

Zaradi nove platforme je ibiza kljub večjim gabaritom lažja in bolj toga, pravijo pri Seatu, s čimer namigujejo, da so krepko izboljšali vozne lastnosti, krmiljenje in ekonomičnost. Pod motornim pokrovom je 1,0-litrski TSI trivaljnik v različicah s 70 kilovatov moči (93 KM) ali 84 kilovatov moči (113 KM), oba v kombinaciji s petstopenjski ročnim menjalnikom, kot tudi 1,6-litrski TDI dizelski motor z 52 kilovatov moči (70 KM) in 70 kilovatov moči (94 KM). Novost je 1,5-litrski TSI štirivaljni bencinski motor s 110 kilovatov moči (147 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Na izbiro je tudi sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik.

Nova ibiza, ki si tehniko deli s prihajajočim polom, je krepko založena z modernimi asistenčnimi sistemi, tudi radarskim tempomatom in sistemom za samodejno zaviranje v sili.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.