Avto
475 ogledov

Sedem držav bo zaradi afere Dieselgate dobilo po prstih

Emisije Andrej Leban
Sedem držav Evropske Unije se je zaradi Volkswagove afere "dieselgate" znašlo v postopku Evropske komisije za ugotavljanje kršitev. Med temi državami sta tudi Velika Britanija in Nemčija, ni pa Slovenije.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Evropski komisiji, sedem držav članic ni izpolnilo svojih obveznosti v skladu z zakonodajo EU. med njimi sta tudi Nemčija in Velika Britanija. Komisija državam očita, da so spodletele pri uveljavitvi predpisov EU. Nemčijo in Veliko Britanijo obtožuje tudi, da Bruslju nista predali dokazov, zbranih v okviru nacionalnih preiskav.

Afera "dieselgate" je izbruhnila lanskega septembra, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Na Bruselj vse od tedaj letijo očitki, da ni ustrezno ukrepal proti največjemu nemškemu proizvajalcu vozil - za razliko od ZDA, kjer so oblasti ne le razkrile prevaro, temveč tudi dosegle 16,5-milijarde dolarjev (14,8 milijarde evrov) vredno poravnavo s Volkswagnom.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komisiji primanjkuje pristojnosti za boj s Volkswagnom, saj regulacije avtomobilskega sektorja, vključno z odobritvijo novih modelov vozil, ostajajo v pristojnosti nacionalnih vlad.

Država naj v spoštovanje zakonov prisili proizvajalce vozil

Volkswagen | Avtor: EPA EPA
Evropska komisarka za podjetništvo Elzbieta Bienkowska je poudarila, da je spoštovanje zakonov prvo in najbolj pomembno pravilo, ki se ga morajo držati avtomobilski proizvajalci, naloga držav pa je, da jih k temu prisilijo.

Postopek za ugotavljanje kršitev je sicer prvi korak v dolgotrajnem postopku, ki se lahko konča na evropskem sodišču. Kot poroča AFP, komisija Nemčiji očita, da je spodletela pri izdaji ustreznih kazni, ko je bila že soočena z dokazi o Volkswagnovi goljufiji. Prav tako je Nemčijo in Veliko Britanijo obtožila, da Bruslju nista predali dokazov, zbranih v okviru nacionalnih preiskav.

Poleg Nemčije in Velike Britanije so se v postopku znašle še Češka, Grčija, Litva, Luksemburg in Španija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.