Avto
52 ogledov

Semaforji gorijo, avtomobili stojijo

Gneča na cesti Shutterstock
Delo na avtocesti povzroča gnečo, v primeru nesreče pa sledi popoln zastoj. Na vzporedni cesti, ki bi morala biti v tem primeru izhod v sili, na istem odseku dela na cesti in vrsta semaforjev. Kako je to mogoče?

Zgornja situacija je opis dogajanja na odseku med Ljubljano in Vrhniko. Medtem ko so v minulih dneh na avtocesti delavci Darsa med Brezovico in Vrhniko montirali protihrupno ograjo, hkrati na vzporedni cesti Log - Vrhnika poteka gradnja kolesarske povezave, zaradi katere je promet po cesti na več odsekih uravnavan s semaforji.

V minulih vrhuncih turistične sezone je tako že večkrat prihajalo do situacij, ko vzporedna cesta ni mogla služiti več v pomoč v primeru zastojev na avtocesti, še več, tudi tam so nastajali dolgi zamaški, medtem ko so bila delovišča med vikendi, ko največkrat prihaja do težav na avtocesti, povečini prazna. 

Ker denar daje EU, naj bi se mudilo

Na Direkciji za ceste (DRSC), ki je naročnik del na vzporedni cesti, so za Žurnal na vprašanje, kako lahko dela potekajo ob istem času kot na avtocesti, pojasnili, da se oba projekta financirata s sredstvi EU, črpanje denarja pa je zato časovno omejeno. Prav tako na DRSC pravijo, da gre za projekt, ki je zasnovan celostno za vse udeležence v prometu ter okoliške prebivalce tudi z vidika pripadajoče infrastrukture, zato da ga ni mogoče izvajati zgolj z "asfaltiranjem," saj navajajo številne nove objekte, ki jih zahteva ureditev.

Semaforje bi morali v skladu z dogovorom ugasniti

Pri DRSC sicer trdijo, da se z Darsom usklajujejo glede poteka del. Vendar pa je v komentarju Darsa čutiti, da bi bilo lahko to usklajevanje precej boljše in predvsem veliko bolj ažurno glede na trenutno dogajanje na vzporedni avtocesti. "Dars apelira na upravljavce vzporednih cest, da v primeru preusmeritve prometa z avtoceste na teh odsekih izklopijo semaforje. S tem v zvezi smo na našo pobudo pred kratkim sklicali tudi sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Direkcije RS za ceste in Policije.  Dogovorjeno je bilo, da se v čim krajšem možnem času preveri tiste odseke, kjer je to najbolj nujno (med njimi je tudi odsek med Brezovico in Vrhniko) in čim prej pristopi k izvedbi."

Na Darsu pravijo, da se sicer zavedajo, da lahko že delna preusmeritev osebnega prometa povzroča blokade lokalnega prometa, zato imajo v mislih tudi drugačne rešitve, ki bi pripomogle k hitrejšemu odpravljanju zastojev, v prvi vrsti posebne interventne enote, o katerih smo že pisali.

Ali bodo na semaforjih med Brezovico in Vrhniko v bodoče vsaj med vikendi večkrat utripale rumene luči in bodo promet mimo delovišč urejali drugače, bo moč spremljati že v prihodnjih dneh. V vsakem primeru naj vozniki pred odhodom na pot spremljajo radijska obvestila ali spremljajo stanje prek Prometno-informacijskega portala in se po potrebi preusmerijo na obvoz prek Ljubljanskega barja.

Komentarjev 2
  • maresem 11:13 08.avgust 2014.

    Naši runklji se itak ne znajo in niti niso sposobni se kaj zmenit, kar bi bilo v korist voznikom.

  • tecumseh_1975 11:09 08.avgust 2014.

    v takih primerih bi lahko "Jožko pomožko verein" drugače imenovan tudi mestno redarstvo organiziralo medobčinsko sedelovanje in poslalo mestne redarje pospeševat in urejat promet. Na AC pa bi to počeli darsovi nadzorniki. Tako da bi eni in drugi enkrat za ...prikaži veča spemembo pomčeli kaj pametnejšega kot mešali drek.