Avto
57 ogledov

Senzorji, ki bodo omogočali, da vam ne bo treba več parkirati vozila

garažna hiša Anže Petkovšek
Bosch, eden največjih svetovnih dobavitelj sistemov za vozila avtomobilski industriji, je predstavil novo generacijo senzorjev, ki bodo omogočili, da bodo potniki izstopili pri vhodu v garažno hišo, avtomobil pa bo parkiral sam.

Čeprav je zamisel stara že dalj časa (pri Audiju so jo najavili leta 2013), pa mineva leto dni odkrar so pri BMW na Sejmu zabavne elektornike najavili, da bo avtomobil v garaži sam, brez voznika, poiskal prosto parkirno mesto in sam parkiral. BMW sistem vključuje štiri napredne laserske senzorje na vozilu, ki zaznavajo vse aktivnosti 360 stopinj okoli vozila in odkrivajo morebitne nevarnosti, kot so stene, količki, druga vozila ... . Vozilo se s pomočjo pridobljenih podatkov izogne trku. Bavarci so takrat zatrdili, da tehnologija deluje tudi v več etažnih parkirnih hišah, kjer so GPS signali pogosto nezanesljivi.

Sistem bo v praksi zaživel leta 2018

Čeprav se je pred letom dni uvedba tehnologije zdela še oddaljena, pa je v resnici veliko bliže. Vsaj tako trdijo pri Boschu. Že leta 2018 bo v Stuttgartu v Nemčiji ena od garažnih hiš opremljena s tehnologijo, ki bo vozilom opremljenim s sistemom samodejnega parkiranja omogočila, da bodo izstopili pred vhodom in tehnologiji prepustili, da avtomobil sam zapelje do prostega parkirnega mesta, parkira in zaklene vozilo. Ko se bo voznik odločil za odho, bo s pomočjo aplikacije na telefonu, pametni uri ali s pomočjo pametnega avtomobilskega ključa, poklical vozilo, ki ga bo pobralo na dogovorjenem mestu.

Denner je v mestu greha najavil tudi druge aktivnosti podjetja:

- Bosch skupaj z nizozemskim podjetjem TomTom specializiranim za mapiranje in navigacije razvija dinamični zemljevid, ki v realnem času združuje podatke iz drugih avtomobilov v GPS smernice poti vozila. Če na primer neko vozilo zapelje na poledenelo cesto, bodo drugi vozniki na to nevarnost opozorjeni.

Ekran na dotik | Avtor: Bosch Bosch


- Bosch bo še letos predstavil varnostno aplikacijo namenjeno pametnim telefonom, ki voznike opozarja, če napačno zapeljejo v enosmerno ulico. Aplikacija bo omogočala, da bodo vozniki, ki jo bodo uporabljali in se bodo nahajali v bližini, nemudoma obveščeni, da je neko vozilo zapeljalo v napačno smer.

- Kmalu bo voznikom na voljo tudi aplikacija, ki bo omogočila, da vozniki prilagodijo gretje v stanovanju ali hiši preden se pripeljejo domov.

- Novost je tudi nova generacija zaslona na dotik, ki bo, odvisno od ukaza, generiral različna občutenja pod prsti. Pri Boschu menijo, da bo to olajšalo izbiranje ukazov na zaslonu, kot so navigacija, radio in funkcije povezane s pametnimi telefoni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.