Avto
40 ogledov

Skupina Renault vrača legendo na ceste - prihaja alpine vision

Alpine vision koncept
1/30
Alpine
Pri Renaultu na ceste vračajo legendarno znamko Alpine, znano po športnih vozilih. Čez natanko dva tedna bo na avtomobilskem salonu v Ženevi razkrit prototip alpine vision.

Alpine vision je dvosedežni kupe s sredinsko zadaj nameščenim motorjem in je znanilec oblike in zmogljivosti serijskega športnega avtomobila, ki bo razkrit pred koncem leta. Slednjega bodo izdelovali v tovarni v Dieppu v Franciji, v Evropi bo naprodaj od začetka leta 2017, nato pa postopoma tudi v drugih delih sveta.

Alpine je za prve uradne fotografije novega modela izbral ceste, po katerih poteka reli Monte Carlo in serpentine gorskega prelaza Turini - to je prizorišče največjih športnih uspehov znamke. Renault svojo športno znamko na ceste vrača z namenom, izboriti si svoj prostor na trgu športnih avtomobilov višjega razreda, obljublja pa izvirne avtomobile, ki bodo pisani na kožo voznikom, ki vozijo dinamično.

Spominja na legendo, ki je krasila stene naših očetov

Alpine vision koncept | Avtor: Alpine Alpine
Okrog 80 odstotkov dizajnerskih elementov koncepta se bo preneslo na prihodnji serijski model, zagotavlja Antony Villain – direktor oblikovanja Alpine. Z nizko silhueto, zaobljenim pokrovom motorja, na katerem sta dva para okroglih žarometov, s poudarjenima zadnjima blatnikoma, spominja na preteklost znamke in model A110 in druge ikonične modele.

Kontrasti in detajli

Francozi pravijo, da potovalna kabina združuje vse značilne note francoske tradicije pri športnih avtomobilih - slog, izbrane materiale, vzdušje v kabini in pozornost za detajli. Ob odprtju vrat potnika pričaka aluminijasta obloga praga s podpisi oblikovalcev prototipa. Za prostor za potnike so uporabili mešanico usnja, tkanin iz mikrovlaken, aluminija in ogljikovih vlaken. Veliko je kontrastov - naprimer osvetljeno odpiralo vrat je v kontrastu z damasciranim črnim usnjem na oblogah vrat, ki ga poudarjajo beli okrasni šivi. Igra kontrastov je tudi na školjkastih sedežih, ki imata vgrajena varnostna pasova z aluminijastima zaponkama po vzoru dirkalnikov. Sedeža sta oblečena v kombinacijo prešitega usnja in tkanine iz mikrovlaken.

Alpine vision koncept | Avtor: Alpine Alpine

Športnost, športnost, športnost

Voznik ima pred seboj instrumentno ploščo s prilagodljivim zaslonom TFT (Thin Film Transistor), nad katerim je senčnik iz ogljikovih vlaken. Dve stopalki in aluminijast naslon za nogo imajo vkovan vzorec s tremi trikotniki, ki spominjajo na alpske vrhove. Volan s tremi prečkami je tudi iz aluminija in ima debel obroč prevlečen s črnim usnjem z okrasnimi šivi. Obdajata ga lopatici za prestavljanje, na njem pa je gumb z oznako "Sport". Glavna stikala poudarja osvetljeno ozadje v modri barvi Alpine, ki osvetljuje tudi sredino zračnikov.

Alpine vision koncept | Avtor: Alpine Alpine

Alpine vision koncept | Avtor: Alpine Alpine
O motorju le ugibanja, bo pa hiter

Pri Alpine so tehnične lastnosti zavili v tančico skrivnosti. Znano je, da bo vozilo poganjal štirivaljni prisiljno polnjeni bencinski motor. Ugiba se, da bi ta lahko bi 1,6-litrski motor iz clia RS, ki pa bi mu povečali moč. Pri Alpine so v sporočilu za javnost zapisali, da vision z mesta do hitrosti 100 km na uro pospeši v manj kot 4,5 sekunde, kar je na ravni zahtev in tudi ciljna vrednost za prihodnji serijski avtomobil.

Komentarjev 1
  • draman 10:34 18.februar 2016.

    Tale Alpine je pa videt hud.