Avto
11526 ogledov

Novomeški Revoz ne bo številka ena za clia

Proizvodnja renault clia v Revozu v Novem mestu. Renault
Novo mesto v prihodnje ne bo prva tovarna za izdelavo modela renault clio.

Vse več je informacij o naslednji generaciji renaulta clio, ki bo za znamko bistvenega pomena zaradi prehoda na tehnologijo delne avtonomne  vožnje in napredne povezljivosti. Trenutno clia izdelujejo v tovarnah v francoskem Flinsu, v Revozu v Novem mestu in v Bursi v Turčiji. Čeprav je bila slednja doslej po številu proizvedenih cliov na tretjem mestu, pa naj bi s spremembo strategije postala glavna Renaultova tovarna za izdelavo tega priljubljenega modela, ki je v Evropi lani po številu prodanih zaostajal le za VW golfom. 

Kot pišejo pri dobro obveščenem Automotivenewsu, bo Revoz tako kot doslej imel funkcijo tovarne št. 2, clia pa skoraj ne bodo več proizvajali v Franciji, marveč bo tamkajšnja tovarna namenjena le še zagotavljanju dodatnega vira kapacitet v primeru visokega povpraševanja. Tako naj bi se v Renaultu odločili zaradi zmanjševanja stroškov proizvodnje in smotrnosti vložkov, ki bi jih morali nameniti v tovarno v Flinsu.

Načrt pa utegne nemir povzročiti ne le med francoskimi sindikati, temveč tudi med politiki v Franciji, saj je država pomemben solastnik. Ko je imel leta 2010 šef Renaulta Carlos Ghosn že prvič idejo o tem, da clia ne bi več proizvajali v Franciji, je moral na zagovor k takratnemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, nakar je popustil.

Šef oblikovanja pri Renaultu Laurens van der Acker je ob robu avtosalona v Ženevi dejal, da bo prihodnji clio prinesel "bolj nemški pristop" evolucije, ne revolucije. Tako naj bi bil na izgled bolj umirjen, bo pa zato velik napredek naprej glede tehnologije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mph 17:24 17.marec 2018.

    Eu celotna prispeva k vlaganju v državo, ki ji vlada najbolj zla religija in novi Hitler bližnjega vzhoda. In potem se čudijo. Naj vlagajo raje v Eu države.

  • Papaja Popi 10:29 17.marec 2018.

    https://kostinmozeg.wordpress.com/2016/11/16/revoz-iz-drugega-zornega-kota/

  • Papaja Popi 10:27 17.marec 2018.

    http://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-city-prispevki/174452223