Avto
4170 ogledov

Slabih novic za Pariz še kar ni konec

Avtomobilski salon v Parizu Epa
Pravila igre v avtomobilski industriji so se obrnila na glavo.

Če smo se lani spraševali o tem, ali se avtomobilskim salonom, kot smo jih poznali desetletja, izteka čas, je letos pomislekov še več.

Frankfurtski avtomobilski salon (ta je ob Parizu, s katerim prireditev organizirata bienalno, najbolj obiskan), velja za enega najpomembnejših, če ne najbolj pomembnega, saj tam nemška avtomobilska industrija strelja z vsemi topovi, je lani beležil številne odpovedi avtomobilskih proizvajalcev. Ta trend se letos zgolj še stopnjuje, saj dobre tri mesece pred odprtjem avtomobilskega salona v Parizu organizatorji doživljajo odpoved za odpovedjo.

Avtomobilski salon v Ljubljani Avtosalon nekoč Avto Avtosalon je kakor Prešernov spomenik v centru Ljubljane

Dolg seznam znamk, ki jih ne bo

Pred dnevi so nastop v francoski prestolnici odpovedali pri Volvu, v sredo pa so v Parizu košarico prejeli še s strani koncerna Fiat Chrysler Automobiles (FCA), v katerega so vključene znamke Fiat, Alfa Romeo, Jeep in Abarth. Še večji šok so organizatorji doživeli pred tedni, ko so prisotnost na razstavnem prostoru odpovedali pri Volkswagnu. Že dalj časa je znano, da v Parizu ne bo niti Forda, ki svoje nove produkte raje predstavlja na posebnih dogodkih, ne bo niti Nissana in njegove premium znamke Infiniti, specializirani avtomobilski portali poročajo, da ne bo niti Mazde, Jaguarja, Kie, Opla. Na "Mondialu" bo Maserati namesto na tradicionalnem razstavnem prostoru svoje modele razstavil na prostoru namenjenim superavtomobilom, kjer je razstavni prostor veliko manjši in manj opazen. 

Avtomobilski salon Ljubljanski avtosalon Avto Najdražji avti na Ljubljanskem avtosalonu

FCA jasno izpostavil vzrok odpovedi

Pri FCA so ocenili, da potencialna prodaja in izpostavljenost med vsemi razstavljavci ne upravičujeta finančnega vložka, ki ga zahteva prisotnost na takšnem avtomobilskem salonuu, francoski L’Argus navaja besede tiskovnega predstavnika FCA, kjer pa so zavrnili izjavo za Automotive News Europe, ki se je podrobno razpisal o njihovi neprisotnosti.

Avtomobilski salon v Parizu | Avtor: Epa Epa

Avtomobilski proizvajalci so v zadnjih letih množično začeli izpuščati avtomobilske salone in se raje predstavljajo na samostojnih dogodkih, na katerih so v središču pozornosti, hkrati pa v živo na internetu predvajajo razkritje svojih novih modelov vozil. 

24. Avtomobilski Salon HOSTESE NA AVTOSALONU V LJ Avto Hostes obiskovalci avtosalona ne napadajo s prošnjami za telefonske številke

Volkswagen bi plačal kazen

To, da znamke Volkswagen letos v Parizu ne bo, je bil pravi šok za avtomobilsko javnost in organizatorje, ki so želeli javnost pomiriti s tem, da je odločitev podjetja iz Wolfsburga zgolj začasna. Razlogov, da jih ne bo, pri Volkswagnu v uradnem sporočilu niso komentirali, zapisali so le, da "ves čas evalvirajo svojo prisotnost na mednarodnih avtomobilskih razstavah." Bodo pa v istem času v Parizu imeli več "komunikacijskih aktivnosti". Dejanske vzroke za takšno odločitev pa gre gotovo iskat v visokih stroških, ki so potrebni za udeležbo na avtosalonu takšnega kova, medtem ko ima znamka še veliko (finančnih) težav pri reševanju afere Dieselgate. Prav v sredo zvečer je bilo jasno, da je nemški avtomobilski koncern Volkswagen pristal na plačilo milijarde evrov kazni, ki jo je zahtevalo nemško tožilstvo po razkritju goljufanja na testih izpušnih plinov. "Volkswagen je sprejel kazen in priznal svojo odgovornost," so sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca, kar je verjetno glavni del odgovora, zakaj jih letos v Parizu ne bo.

24. avtomobilski salon Slovenije SLOVENCI NORI NA AVTOMOBILE Avto Rekorden obisk dober znak za avtosalon leta 2019

Ostale znamke matičnega koncerna VW - Audi, Porsche, Škoda in Seat - za zdaj ostajajo zveste Parizu.

Še večje težave v Ameriki

Ne soočata pa se z odpovedmi samo Pariz in Frankfurt, še večje težave imajo na največjem severnoameriškem avtomobilskem salonu v Detroiut, kjer so poleg na ameriških znamkih salon gradili na premium izdelkih. Že zdaj so prisotnost na salonu, ki vrata odpira januarja prihodnje leto odpovedali BMW, Audi in Mercedes.

Avtomobilski salon v Parizu | Avtor: Epa Epa

Odstotnost nekaterih najbolj tradicionalnih proizvajalcev avtomobilov kaže ogledalo avtomobilske industrije, ki je na veliki prelomnici. Pretresajo jo številni škandali v povezavi s prirejanjem emisij, vpoklici, goljufijami, po drugi strani pa avtomobilsko industrijo velikanskimi stroški obremenjujejo novi emisijski predpisi, ekonomija delitve avtomobilov in vložki v nove tehnologije, ki bodo elektrificirali pogone in izza volana odstranili voznike, saj bo vožnja v prihodnjih desetletjih postala popolnoma avtomatizirana.

24. avtomobilski salon Slovenije Avtosalon 2019 Avto Nova dvorana jeziček na tehtnici za avtosalon l. 2019

Krivi so Kitajci

Za nameček je večina novitet na spletu razkrita že pred uradnim odprtjem avtomobilskih salonov, tudi največjih. "Avtomobilski saloni potrebujejo nov pristop," je že ob lanskih odpovedih dejal Patrick Koller, šef Furecie, enega večjih dobaviteljev avtomobilski industriji, ki je jasno povedal, da, če ne bodo zgodile spremembe, bodo avtomobilski saloni izumrli.

Druga plat odpovedi je tehnološka, kjer se klasični pogoni in tudi tehnologije že podrejajo sistemom povezljivosti in avtonomnim avtomobilom. Avtomobilska industrija zato vse več denarja namenja predstavitvi svojih sistemov povezljivosti in tudi novih avtomobilov salonom, kjer je v ospredju potrošniška elektronika. Taka salona sta v Las Vegasu (CES) in Svetovni mobilni kongres v Barceloni.

Razlog pa tiči tudi v Pekingu in Šanghaju, ki bienalno organizirata najpomembnejši mednarodni avtomobilski salon na Kitajskem, ki počasi postajata najbolj pomembna tudi za avtomobilske proizvajalce. Kitajski avtomobilski trg je največji in še raste. Zato prihaja do tega, da se na Kitajskem predstavlja najnovejša tehnologija in trendi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.